Як відомо, 22 жовтня Верховна Рада проголосувала за відтермінування до 2015 року заборони продажу на ринках молока, сирів домашнього виробництва та м’яса тварин, забитих на приватних подвір’ях.

Свого часу взяти на себе зобов’язання запровадити з 1 січня 2010 року вищезгадану заборону Україні довелося навзамін вступу нашої держави до Світової організації торгівлі. Тоді закордон вимагав внесення змін до національного законодавства в частині посилення вимог безпеки до продуктів харчування тваринного походження.
У прагненні стати членом СОТ парламентарії зміни ухвалили. Але, напевне, мало хто з народних депутатів вірив у практичне втілення заборони вже з наступного року. Адже нині в сільській місцевості постійно проживає понад 14,5 мільйона громадян, інтереси більшості з них документ зачіпає. За даними Держкомстату, населенням утримується понад 3,8 мільйона голів великої рогатої худоби, зокрема, майже 2,2 мільйона корів. На приватних подвір’ях виробляється 46 відсотків м’яса та 80,6 відсотка молока. Обмеження реалізації за таких обсягів виробництва призведе до різкого зменшення мотивації та матиме наслідком знищення поголів’я ВРХ. Результатом заборони, беззаперечно, стане погіршення і соціальної, і фінансової ситуації в сільській місцевості. Навряд чи санкціям зрадіє й пересічний споживач, адже це загроза продовольчій безпеці держави, зокрема, неконтрольованого зростання цін на тваринницьку продукцію.
Під час засідання Верховної Ради голова парламентського комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Микола Присяжнюк неспроможність виконати СОТівські вимоги пояснив так: із вступом наша держава підняла планку — досягнути європейських норм і стандартів. Та «протягом п’яти років, практично, у цьому напрямку нічого не зроблено. І якщо ми не внесемо зміни, то й матимемо, що з початку 2010 року селяни будуть зобов’язані велику рогату худобу відправляти на м’ясокомбінати, а потім везти на реалізацію. Але ми повинні чітко пам’ятати, що 78 відсотків від загального поголів’я худоби в країні знаходиться у приватному секторі, а також виробництво 80 відсотків молока... Впровадження заборони реалізації на ринках забитої у приватному господарстві худоби та виготовлених молочних продуктів змусить селян за копійки продавати молоко перекупникам, возити худобу в інші села, що призведе до згортання виробництва продукції тваринництва.
Якщо ми це обмеження не знімемо, не продовжимо термін ще на п’ять років і не зобов’яжемо Кабінет Міністрів відпрацювати програму підтримки розвитку санітарних та забійних цехів, матимемо велику проблему щодо реалізації молока, м’яса з особистих селянських господарств», — підсумував голова комітету.
Урешті-решт, попри розбіжності народні обранці проголосували за відтермінування заборони. Хоча не факт, що законопроект стане законом — для цього необхідно, аби під ним підписався і Президент Ющенко.