Микола Прядко 12 років прослужив у міліції, а в 1992 році вирішив стати фермером, отримав у Дягові, за селом, 50 гектарів низинної землі.
— Її підтоплювало, — розповідає. — Тож я лише з нею намучився. Взяв на 900 тисяч кредиту. Купив комбайна, трактора, причіпний інвентар. Ледь затим розрахувався. Але від тієї землі згодом відмовився. Більше в неї вкладеш, ніж заробиш! Та й інфляція тих років доконала... Тільки щось заробиш — гроші знеціняться.
До того ж не склалися стосунки з дружиною. Розійшлися. Тож довелося покидати господарство і фактично починати все знову. Купив у Дягові павільйон колишнього магазину (там, виявляється, привабив його гарний погріб під картоплю!), невеличкий будинок, що стояв поряд. Звіз сюди всю свою причіпну техніку, два трактори, комбайн і облаштував господарський двір.
Хоча позаду у чоловіка чимало гірких спогадів, невдач, він усе-таки не втратив надії зіп’ятися на ноги. Головне, не розпився, як дехто з його односельців. Взяв в оренду 15 гектарів пайової землі. Має вже чотири дійні корови, два нетелі й племінного бика. Останній обслуговує всю череду Заріччя (півсела за рікою). Яка-не-яка, а теж копійка!
— Щомісяця здаю по тонні молока, — каже. — Це вже тисяча гривень. А ще ж ось продам картоплю. Уся надія на неї! Цього року по 200 центнерів вродила на круг. Так що заробітки будуть. У мене її кілька гектарів.
До фермера перейшла жити Світлана з дочкою Ніною. Тепер господарюють утрьох.
— Мені Бог послав цього чоловіка, — зізнається Світлана. — Скільки ми нагорювалися до цього! Доця Колю називає батьком з перших днів...
Ніна оповіла, як багато років мучилася через постійне пияцтво попереднього материного чоловіка.
— Він виганяв мене з хати. Я навіть у школу іноді не ходила, бо бив ні за що...
Дівчина, якій скоро виповниться 17, мов на світ народилася. Охоче доїть корів. Проситься на трактор до вітчима. І він дає їй уроки водіння складною машиною.
За зароблені від цьогорічного врожаю картоплі гроші фермер планує купити автомобіль, облаштувати житло. Думає придбати згодом і картоплекопалку. Що ж, багато в його житті залежить від погоди, економічної ситуації у державі, але, попри все, він сподівається з цієї довголітньої селянської кризи вийти з кращими результатами.
Чернігівська область.