Кабмін вніс зміни до своєї постанови № 844 від 5 серпня 2009 року, відповідно до якої у країні розгортається кампанія видачі громадянам держактів на право власності на землю для будівництва та обслуговування житлового будинку і господарських споруд; ведення особистого селянського господарства в межах населеного пункту; садівництва. Про те, як діяти, щоб отримати держакт безоплатно, «Голос України» вже розповідав на сторінках «Села» 9, 13, 20 та 27 жовтня. З нового — урядом вирішено безоплатну видачу провадити не тільки до кінця нинішнього, а й продовжити на 2010-й та наступні роки. Тому Мінфіну доручено у проекті закону «Про Державний бюджет України на 2010 рік» передбачати «видатки для здійснення заходів».
Водночас Кабміном розширено і перелік «щасливчиків», які можуть розраховувати на безоплатне отримання правовстановлюючих документів на наділ. Так, місцевим радам та адміністраціям доручено «у разі надходження від громадянина, який отримав у користування земельну ділянку до дня набрання чинності Земельним кодексом України (зокрема, надану колгоспному двору), заяви про видачу державного акта на право власності на земельну ділянку, але рішення про її безоплатну передачу у власність громадянина прийнято не було, невідкладно приймати рішення щодо надання дозволу на виготовлення технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право на земельну ділянку (виготовляється для громадян безоплатно, за рахунок коштів державного бюджету), з наступним затвердженням зазначеної документації та наданням земельної ділянки у власність...»
А Держкомзем у своєму роз’ясненні урядової постанови, зокрема, зазначає: «Згідно з абзацом другим пункту 1 розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України громадяни України — спадкоємці громадян, яким за рішеннями органів місцевого самоврядування передано безоплатно у власність земельні ділянки відповідно до Декрету Кабінету Міністрів України від 26 грудня 1992 р. № 15-92 «Про приватизацію земельних ділянок», мають право на безоплатні оформлення та видачу їм державних актів на право власності на земельні ділянки.
Питання безоплатного оформлення та видачі спадкоємцям державних актів на право власності на земельні ділянки здійснюється за умови:
— відсутності спору між спадкоємцями;
— відсутності серед спадкоємців іноземних громадян;
— у разі, коли нерухоме майно, яке розміщено на успадкованій земельній ділянці, є власністю спадкоємця (спадкоємців) і не відчужувалося іншим особам.
З офіційними документами знайомилася Галина КВІТКА.