Про таких, як бізнесмен Фредерік Шавіньї, кажуть, що з них енергія б`є фонтаном. Успішний підприємець, досвідчений агроном-новатор, спортсмен, привабливий чоловік — все це про нього і без перебільшення. В 1992 році Фредерік залишив свою батьківщину — Францію і приїхав в Україну, щоб зайнятися сільськогосподарським бізнесом. Справа йому вдалася, і сьогодні засновник компанії «Шпола-Агро Індустрі» Фредерік Шавіньї є одним із відомих сільськогосподарських виробників в Україні і світі.

Сьогодні компанія «Шпола-Агро Індустрі» орендує 15 тисяч гектарів землі у селах Шполянського та Смілянського районів, що на Черкащині. Головна відмінність цього підприємства від інших, які займаються сільськогосподарським виробництвом, в тому, що «Шпола-Агро Індустрі» працює з використанням новітніх сільськогосподарських технологій, в основі яких закладено метод енергозбереження та відтворення первозданної родючості земель. За останні роки компанія значно розширилася завдяки тому, що всі отримані прибутки вкладаються в розвиток виробництва, тож, відповідно, збільшилися і площі посівів. У найближчих планах — будівництво елеватора та насіннєвого заводу.

Фредерік Шавіньї займається в Україні не тільки рослинництвом, деякі підрозділи його холдинга продають сільськогосподарську техніку, інші — насіння сільськогосподарських культур французької генетики.

Для обробітку площ компанія використовує технологію No-tіll, тобто прямого посіву. Для необізнаних слід пояснити, що прямий посів — це дуже чітка технологія, за якої на полі використовуються три знаряддя: сівалка, обприскувач та комбайн. Звичайно, для застосування цього «ноу-хау» необхідна сучасна широкозахоплювальна потужна техніка. До речі, як стверджує директор компанії Фредерік Шавіньї, велика перевага його холдинга в тому, що вони не тільки продають, а також пропонують своїм клієнтам сільськогосподарську техніку вже апробовану на своїх полях і пристосовану для українських умов. На жаль, в Україні дуже багато фірм, які продають і насіння і сільськогосподарське обладнання абсолютно не пристосоване до українських умов, особливо за якістю. Тому українські покупці цієї техніки можуть стовідсотково бути впевнені в її ефективності.

По технології No-tіll компанія вирощує пшеницю, кукурудзу, соняшник, горох та інші сільськогосподарські культури. Завдячуючи прямому посіву, насамперед вдається захистити і зберегти 98% вологи, отриманої з дощів і снігопадів.

— Починаючи з 2003 року, ми маємо в сівозміні 7—8 культур. Завдяки прямому посіву також збільшуємо процентний склад органічних речовин і покращуємо мікробну активність грунту. Як результат — потрібно вносити менше добрив, і пестициди краще розпадаються в землі. Цим ми зменшуємо забруднення насіння нітратами та іншою «не органікою». Коли заходить мова про врожай, то під цим словом я розумію цілісний ланцюжок, який включає в себе і структуру грунту, і добрива, і чистоту поля. Захист навколишнього середовища, зменшення затрат, збільшення урожайності — такі головні переваги технології No-tіll, — розповідає Фредерік Шавіньї.

Показники виробництва компанією насіння кукурудзи, соняшника, гороху, сої і зернових вражають — близько 500 тисяч га щорічно. Із них 45% продукції відправляється на експорт. Великим позитивом є і те, що в компанії знайшли собі роботу близько 300 осіб (150 — працюють на постійній основі, 150 — мають сезонну роботу).

— Наші підприємства, які знаходяться в Шполянському районі, беруть активну участь в соціальному і економічному розвитку регіону. Програма інвестицій на найближчі 3 роки тільки на Шполянщині передбачає освоєння близько 20 млн. євро. Це дасть можливість створити додаткові робочі місця, розширити експортні операції (мінімум до 30 млн. євро на рік) та збільшити в районі показники сільськогосподарського виробництва, — підкреслив Фредерік Шавіньї. Досвід компанії «Шпола-Агро Індустрі» ще раз підтверджує істину —сільськогосподарське рослинне виробництво можливо зробити і високоврожайним, і одночасно екологічно чистим. І, що важливо, цей бізнес не показовий, не «одноденка» для реклами, а щоденна наполеглива праця справжніх професіоналів своєї справи.

У бізнесмена Фредеріка Шавіньї є ще одне захоплення, яке також становить сенс його життя. Це — автомобільний спорт. В січні цього року Фредерік показав себе на висоті на змаганнях Dakar-2009, які проводилися в Аргентині, зайнявши перше місце в категорії «Т2 бензин». В вересні цього року Фредерік взяв участь в відбірних автогонках Sіlk way Rally-2009, які проходили за маршрутом Казань-Ашгабат, зараз готується до нових випробувань Dakar-2010, які відбудуться в січні 2010. Тож побажаємо йому успіхів і перемоги!

Підприємство «Шпола-Агро Індустрі» в Шполянському районі Черкаської області було створене в грудні 2002 року з метою вирощування сільськогосподарських культур з повним циклом виробництва. Починаючи з 2005 року, більшість земель обробляються по технології прямого посіву No-tіll. На сьогодні це підприємство використовує під сільгоспвиробництво 11 тисяч гектарів посівної площі в Шполянському районі, 2 тисячі гектарів — в Нововисківському районі Кіровоградської області і 2 тисячі гектарів — в Смілянському районі Черкаської області. Компанія «Шпола-Агро Індустрі» є одним з визнаних лідерів сільськогосподарського виробництва в Україні.