Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у вівторок зустрівся з президентом Парламентської Асамблеї ОБСЄ Жоао Соарешем (на знімку).
Під час зустрічі сторони висловили задоволення рівнем співпраці між Верховною Радою України і ПА ОБСЄ.
В. Литвин подякував, що ця солідна міжпарламентська організація відгукнулася на запрошення української сторони щодо участі місії спостерігачів від ПА ОБСЄ на майбутніх президентських виборах, які, на його думку, «дозволять закріпити демократичні стандарти і виправити ряд перепон, зокрема в частині законодавчого забезпечення і практичної реалізації виборчого законодавства».
Водночас В. Литвин зазначив, що його розрахунки швидко узгодити норми виборчого закону «були досить оптимістичними, бо кожна сторона в парламенті пропонує власні варіанти, єдиного, узгодженого проекту закону немає, а запропоновані варіанти не збігаються». Тому Голова Верховної Ради пропонує або ухвалити за основу один законопроект і його доопрацювати, або створити робочу групу з напрацювання узгоджених норм закону про вибори Президента. «Я категорично проти, щоб пристосовувати закон під окремого кандидата», — підкреслив В. Литвин і додав, що «це ключова для нас тема, адже маємо враховувати зауваження і висновки Венеціанської комісії». Він негативно висловився щодо можливого внесення змін до виборчого законодавства під час виборчої кампанії. «На жаль, ця практика зберігається», — сказав він.
Пан Ж. Соареш заявив, що ПА ОБСЄ «ретельно стежитиме за процесом проведення виборчої кампанії на президентських виборах» в Україні. Він також повідомив, що «місія спостерігачів в Україні буде більшою, ніж та, яку ОБСЄ надсилала на вибори до США», і запевнив, що очолювана ним організація забезпечить нормальну роботу місії спостерігачів у січні наступного року. При цьому президент ПА ОБСЄ зазначив, що «головні проблеми Україна повинна розв`язувати власними руками». Він подякував українському парламентові за активну участь у роботі ПА ОБСЄ і наголосив, що участь української делегації є «досить значною і динамічною».
Прес-служба Верховної Ради України.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.