Україна може і повинна зіграти важливу роль у новій архітектурі європейської безпеки, переконаний Голова Верховної Ради Володимир Литвин. Про це він заявив учора під час зустрічі з міністром закордонних справ і співробітництва Королівства Іспанія Мігелем Анхелем Моратіносом.
В. Литвин наголосив, що Будапештський меморандум 1994 року щодо гарантій безпеки України має набути «якісно нового виміру і стати частиною нової архітектури європейської безпеки».
Говорячи про євроінтеграційні прагнення нашої країни, керівник парламенту назвав «величезним домашнім завданням» втілення європейських стандартів всередині країни. В. Литвин також наголосив на важливості «доведення до логічного завершення» переговорів щодо підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом та зону вільної торгівлі і налагодження «нормальних, ефективних, прогнозованих відносин з Росією». «Необхідно визначити вектори руху, за якими йтимуть українські політики, незалежно від того, хто представлятиме країну після президентських виборів», — зазначив Голова Верховної Ради.
Під час зустрічі сторони обговорили питання стосовно подальшого розвитку двосторонньої співпраці, наголосивши на важливості підвищення ефективності її парламентської складової.
Україна, за словами В. Литвина, зацікавлена в активізації і поглибленні двостороннього діалогу, особливо з урахуванням майбутнього головування Іспанії у ЄС.
Водночас міністр закордонних справ і співробітництва Королівства Іспанія зазначив, що «Україна й Іспанія мають спільні цілі, зокрема, щодо забезпечення безпеки в Європі». «Наші відносини в політичній та торговельно-економічній сферах необхідно активізувати і піднести на вищий щабель, — сказав він. — Ми маємо щільну програму двосторонньої співпраці, в якій багато уваги приділяється розширенню парламентської складової».
Перспективним сторони вважають подальший розвиток двосторонніх відносин у сфері культури і туризму. Зокрема, В. Литвин вважає корисним досвід Іспанії у туристичній сфері. М. А. Моратінос висловив готовність Іспанії поділитися з Україною відповідним досвідом, а також досвідом у підготовці чемпіонатів з футболу.
Іспанія, наголосив М. А. Моратінос, підтримує євроінтеграційні прагнення України і вважає, що обидві країни мають брати участь у формуванні нової архітектури європейської безпеки.
Прес-служба Верховної Ради України.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.