Учора Конституційний Суд України (КС) оприлюднив рішення, яким визнав неконституційним положення абзаців третього, четвертого пункту 2 Змін, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 14 квітня 2009 року № 368 «Про внесення змін до Постанови Кабінету Міністрів України від 4 серпня 2000 р. № 1222».
Затвердженим Постановою № 1222 Порядком встановлювалася заборона використовувати кошти благодійних внесків і пожертв на виплату заробітної плати працівникам бюджетних установ і закладів. Оспорюваними положеннями Постанови № 368 внесено зміни, згідно з якими передбачено можливість спрямовувати благодійні внески і пожертви на виплату зарплати працівникам цих бюджетних установ і закладів.
Зокрема, КС виходив з того, що уряд, урегульовуючи питання, пов’язані з відносинами благодійництва та благодійної діяльності, зобов’язаний керуватися Законом «Про благодійництво та благодійні організації» і не може допускати зміни, доповнення чи розширення його змісту. Аналіз визначених у Законі понять «благодійництво», «благодійна діяльність», «спонсорство», «меценатство» та змісту основних напрямів благодійництва, благодійної діяльності свідчить, що цілі такої діяльності є відмінними від засад регулювання оплати праці і жодним чином не стосуються виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ і закладів, що є обов’язком держави.