Вважається, що перший футбольний матч у Полтаві відбувся восени 1909 року. Тоді на території сучасного Павленківського парку помірялись силами у незвичайній для міста грі команди місцевого кадетського корпусу та реального училища. І от цієї осені полтавці відзначали 100-річчя «свого» футболу - тепер уже всіма улюбленої гри.
З цієї нагоди в місті та області відбулося чимало цікавих заходів. До ювілею вийшла й книга з історії футболу на Полтавщині, а журналісти телекомпанії «Лтава» зняли фільм про це. Не обійшлося і без цікавих футбольних змагань, присвячених славній даті. А от на урочистості в міському будинку культури запросили і ветеранів полтавського футболу, і тих, хто «кує» його славу нині.
Найцікавішими стали підсумки своєрідного конкурсу на визначення кращих футболістів і тренерів «усіх часів і народів». Так, «найкращими тренерами сторіччя» стали Віктор Пожечевський, який свого часу вивів полтавську «Ворсклу» до вищої ліги і здобув з командою бронзові нагороди першості України, та нинішній тренер команди — Микола Павлов, з яким команда цього року стала володарем Кубку України. А найкращим футболістом названо вихованця полтавського футболу Івана Шарія — колишнього форварда «Ворскли», київського «Динамо» та одеського «Чорноморця», який протягом своєї футбольної кар’єри забив 119 м’ячів. Нині 52-річний ветеран доволі успішно тренує муніципальну футбольну команду «Полтава», яка виступає у другій лізі вітчизняного чемпіонату.
 
Полтава.
 
 
 
 
На знімку: найкращі тренери «Ворскли» — Микола Павлов (ліворуч) та Віктор Пожечевський.
Фото Сергія НАТАРКІНА.