Такі завдання поставив, звертаючись до миротворців нової — 13-ї ротації — національної складової спільного українсько-польського миротворчого батальйону «УкрПолбат» багатонаціональної тактичної групи «East» сил КФОР у Косово, тимчасово виконувач обов’язків міністра оборони України Валерій Іващенко.
Проводи відбулися у Києві і Житомирі. Ротація триватиме по 18 листопада, відбудеться повна заміна особового складу українського миротворчого контингенту й українських офіцерів у штабі.
Як наголосив Валерій Іващенко, «наші миротворці пройшли відповідну тримісячну підготовку. Крім того, військовослужбовці однієї зі спеціальних рот контингенту три тижні навчалися у Німеччині — пройшли бойове злагодження і перевірку експертами НАТО та німецькими військовослужбовцями і отримали найкращу оцінку». За його словами, всі наші миротворці — здорові і забезпечені необхідним, щоб не захворіти на гострі респіраторні вірусні інфекції та грип. Протягом всього маршу пересування залізницею через Україну, Румунію та Болгарію їх забезпечать всіма необхідними медичними профілактичними засобами — марлевими пов’язками, рукавичками, відповідними ліками. Також у складі національного миротворчого контингенту є штатні військові лікарі. «Військові медики спостерігатимуть за безпекою здоров’я миротворців не тільки під час здійснення комбінованого маршу до Косово, а й у ході безпосереднього виконання миротворчих завдань», — додав Валерій Іващенко.
За інформацією УНІАН, серед тих, хто в рамках ротації прибуде на заміну українським офіцерам у штабі сил КФОР в Косові, буде й жінка-офіцер майор Валерія Парада. До речі, вона вперше представлятиме жінок-офіцерів Збройних сил України у штабі сил КФОР.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.