Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у п’ятницю взяв участь в урочистостях з нагоди 175-річчя Київського національного університету ім. Т. Шевченка.
«Я щасливий від того, що в мене є можливість тридцять п’ятий раз разом з вами святкувати день народження нашого рідного університету», — сказав В. Литвин у своїй промові.
Керівник парламенту наголосив, що Київський національний університет є «патріархом української державності, який силою духу та інтелекту своїх вихованців і викладачів надихнув українців бути господарями свого власного дому». За словами В. Литвина, сьогодні «університетська спільнота має робити все, аби зміцнити віру українського суспільства у свої можливості».
«Це дуже добре, що ювілей університету співпав з черговою політичною кампанією, — зауважив він. — Адже завдячуючи виборам його викладачі та співробітники гідно поціновані державою».
В інтерв’ю журналістам Голова Верховної Ради України пояснив, що «завдяки такому щасливому збігу обставин, що ювілей припадає на політичну кампанію, викладачі та співробітники університету отримали дещицю того, що належало робити завжди у плані їх морального визнання».
Разом з тим, В. Литвин зазначив, що перед виборами «знову спостерігається процес нівелювання університетів: уже близько десятка вузів отримали статус науково-дослідницьких, у той час як у деяких з них навіть немає наукових шкіл». «Тому зрозуміло, що нам треба зберегти дух і роль університетської корпорації, оскільки інтелект, мізки — це те, завдяки чому буде розвиватися Україна», — наголосив він.
Керівник парламенту вручив представникам професорсько-викладацького корпусу відзнаки Верховної Ради України.
***
Ректору Київського національного університету імені Тараса Шевченка, доктору філософських наук, академіку НАН України Леоніду Губерському (на знімку вгорі) Указом Президента України за «визначний особистий внесок у зміцнення освітньо-наукового потенціалу України, піднесення престижу національної освіти, підготовку висококваліфікованих фахівців, багаторічну плідну наукову і педагогічну діяльність» присвоєно звання Герой України. В. Ющенко також відзначив державними нагородами України працівників Київського національного університету імені Т. Шевченка.
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин нагороджує Почесною грамотою Верховної Ради завідувача кафедри реклами і зв’язків із громадськістю Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка Валерія Іванова.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.