Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко і глава секретаріату Президента Віра Ульянченко попереджають підприємців і лікарів про відповідальність за спекуляцію препаратом «Таміфлю», закупленим у Швейцарії для безплатного поширення в лікарнях України. Препарат закуплено урядом за ціною 67 грн. за упаковку. Про це вони заявили в ніч на понеділок в аеропорту «Бориспіль», де разом з міністром закордонних справ України Петром Порошенком зустрічали літак, що привіз до Києва першу партію препарату обсягом 300 тисяч упаковок.
При цьому Юлія Тимошенко зазначила, що сьогодні «Таміфлю» у деяких аптеках продається по 600 грн. за упаковку.
«Із завтрашнього дня я вимагатиму від Генеральної прокуратури та МВС порушення кримінальних справ за мародерство проти тих приватних аптек, які продають ці ліки в 10 разів дорожче», — заявила прем’єр.
Віра Ульянченко також заявила про неприпустимість продажу ліків із цієї партії. І підкреслила, що відмітною рисою ліків, що надійшли за спеціальною ціною, є відсутність будь-яких написів на упаковках російською чи українською мовами.
Вона відзначила ефективність роботи і уряду, і МЗС із закупівлі препарату.
У свою чергу, Петро Порошенко підкреслив, що досягнута домовленість про закупівлю «Таміфлю» по 67 грн. за упаковку дала змогу заощадити майже 140 млн. грн. бюджетних коштів.
«Це вперше без будь-яких посередників, прямо: виробник — фірма Roche, одержувач — Міністерство охорони здоров’я України. Це — ефективність нашої спільної роботи», — зазначив голова МЗС.