Вулиці порожні, люди виходять з квартир лише за нагальної потреби. Дітей взагалі, хто міг, вивіз в інші області або заховав у сільських хатах, куди, є надія, «зараза не дістанеться».
Сьогодні спеціалісти характеризують ситуацію як стабільно важку і полегшено зітхають, що дзвінків у «швидку» за добу було лише 1020, а попередньо 960. Загалом медики працюють самовіддано. А два смертельні випадки на Львівщині під час виконання лікарського обов’язку засвідчують, що перед ними сьогодні треба вдячно схилити голови. Мало того, що медзаклади працюють цілодобово, доводиться відвідувати тисячі квартир. І львівські таксисти, які загартували свою активність на пікетуваннях з приводу надмірних податків, знову виявляють громадянські якості — розвозять лікарів по домівках хворих щодня і безплатно.
— За 43 роки роботи лікарем я не пам’ятаю ні такого грипу, ні таких пневмоній, — зізнається завідувачка терапевтичного відділення третьої міської поліклініки Алла Присяжнюк. — Навантаження маємо величезне, а підтримка мізерна, до того ж ніхто не дав нам жодної маски, немає можливості нехай не безплатно отримати, а й купити самим превентивні засоби, адже щодня контактуємо з хворими і вже одна працівниця поліклініки лежить у лікарні з тяжкою формою пневмонії, четверо заразилися грипом, що далі буде — невідомо. В Польщі всі наші колеги щеплені, держава подбала про це, і нам потрібно було, щоб таблетовані таміфлю отримали принаймні дільничні лікарі, адже, в разі чого, саме вони — на передньому краї боротьби...
Кількість хворих на грип і ГРЗ у Львівській області нині становить близько 93 тисячі осіб, з них майже половина — діти до 14 років. Госпіталізовано 2,5 тисячі людей, тобто показник захворюваності на Львівщині становить 361,7 на 10 тисяч населення.
Сподіваючись на підтримку держави, Львів водночас відправив прохання про допомогу містам-побратимам до Польщі. І вони, треба визнати, відреагували швидше, ніж співвітчизники. Вже в суботу до Львова почали надходити вантажі з гуманітарною медичною допомогою. Першою допомога надійшла від Малопольського воєводства Республіки Польща, Львівщина отримала апарат штучної вентиляції легень, 80 упаковок таміфлю, 70 комплектів захисного одягу та 300 захисних масок. Усю гуманітарну допомогу передали в заклади охорони здоров’я. 10 тисяч марлевих пов’язок, які Львів отримав від міста-побратима Вроцлава, миттєво роздали працівникам міських соціальних служб. І як стало відомо, з міста Золотоноша (Черкаська область) до Львова прямує машина зі 100 тисячами метрів марлі. Тільки-но вантаж надійде, розпочнеться пошиття масок на місці, адже потреба у них величезна. За нормою, приміром, лікар чи медсестра, які безпосередньо працюють із хворими, повинні міняти маску раз на дві години. Тобто на зміну лише одній людині повинні видати 12 штук, наразі ж видають по одній.