Цього тижня парламентарії планують розглянути 100 питань порядку денного. Про це вчора йшлося на погоджувальній раді. Першочергово заслухають документи, які залишилися з минулого тижня. Зі слів Голови Верховної Ради Володимира Литвина, особливу увагу слід звернути на чималий блок питань, які очікують розгляду в другому читанні. Це стосується, приміром, проектів змін до законодавства про вибори Президента.
Нині їх зареєстровано декілька — документ глави держави та деяких політичних фракцій. Тож народним обранцям слід визначитися, який саме проект закону взяти за основу.
У розкладі на вівторок значиться 29 питань. Половина з яких — друге читання. Серед законопроектів середи Володимир Литвин визначив ключовим розгляд Житлового кодексу. Особливо гарячим днем для депутатів очікується четвер. Цього дня вони мають намір розглянути 47 питань. Серед них — обрання та звільнення суддів і призначення місцевих виборів та ще низка установчих документів. Окрім того, планується заслухати звіти тимчасових слідчих комісій. На п’ятницю парламентаріям залишиться лише 14 питань, але серед них, зі слів Голови Верховної Ради Володимир Литвина, щонайменше три визначено невідкладними. Також розкладом засідань Верховної Ради в середу по обіді заплановано провести парламентські слухання на тему: «Національна ідентичність в Україні в умовах глобалізаційних викликів: проблеми та шляхи збереження».
Незважаючи на такий щільний графік, народні депутати на погоджувальній раді все-таки основні акценти зробили на розглядові питань, пов’язаних із поширенням епідемії грипу, в тому числі й «каліфорнійського». Так, представник БЮТ Андрій Кожем’якін запропонував колегам заслухати інформацію голови спеціальної урядової комісії Олександра Турчинова. Свою доповідь той почав із сумної статистики: на ранок понеділка на грип хворіли 191 тисяча мешканців України. З них госпіталізовано 7,5 тисячі громадян, 64 особи померли. Олександр Турчинов також поінформував, що країна готувалася до ймовірної епідемії ще з весни. Так, зокрема, було закуплено 130 тисяч доз препарату таміфлю, а також діагностичне обладнання. Нині проводиться низка екстрених заходів, повідомив представник уряду. Приміром, закуплено додатково 300 тисяч доз лікарського препарату, масок, поновлюється медичне обладнання. Для цього Кабмін додатково виділив 0,5 млрд. грн. Однак уже сьогодні урядовці можуть звернутися до парламентаріїв із проханням розглянути зміни до державного бюджету для виділення ще більшої суми. До речі, на розгляді державного кошторису наполягав і представник Партії регіонів Олександр Єфремов. Щоправда, в контексті того, що Президент підписав закон про підвищення соціальних стандартів.
Обговорюючи епідемію, що поширюється країною, парламентарії наголошували на необхідності об’єднатися заради розв’язання проблеми. На цьому, зокрема, акцентував увагу лідер Партії регіонів Віктор Янукович. Він закликав згуртуватися для вироблення спільного єдиного плану поведінки під час епідемії. Основним пунктом у ньому, на думку політика, має стати вчасне і правдиве інформування суспільства про реальний стан речей. Нині, вважає він, об’єктивної картинки ми не маємо.
З огляду на це Олександр Омельченко застеріг, щоб не перетворити засідання Верховної Ради, на якому розглядатимуть життєво важливе питання, на велике шоу з двома опонентами — БЮТ і Партією регіонів. Закликав колег не політизувати епідеміологічну ситуацію і Голова Верховної Ради Володимир Литвин. Він наголошував, що у влади безпорадний вигляд у боротьбі з недугою. Щоб скласти повну картинку про те, що відбувається, необхідно, щоб проблему досконало вивчив профільний комітет, підкреслив глава парламенту. На його думку, варто також дочекатися висновків Рахункової палати з приводу того, як виконувалися вже прийняті рішення. У ситуації, що склалася, Голова Верховної Ради закликав народних депутатів продемонструвати країні робочу атмосферу в парламенті.
 
***
Пізніше, під час брифінгу, Голова Верховної Ради Володимир Литвин поінформував, що у вівторок, одразу після виступів представників фракцій, народні депутати заслухають звіт фахівців із Міністерства охорони здоров’я і РНБО. Також парламентарії хочуть почути інформацію профільного комітету Верховної Ради та аграрного комітету стосовно забезпечення громадян продуктами й Комітету з питань ЖКГ щодо того, як проводиться опалювальний сезон. Володимир Литвин висловив переконання, що етимологія поширення епідемії лежить у соціальній площині. Мовляв, вірус недаремно спалахнув саме в західних регіонах, де люди найменш забезпечені.
Відповідаючи на запитання журналістів, глава парламенту наголосив, що не підписуватиме закон про Регламент Верховної Ради, допоки в ньому існуватиме норма, яка дає змогу Регламентному комітету скасовувати рішення глави парламенту.