Інформаційна боротьба із «каліфорнійським» грипом дає свої перші плоди. Хтось віднаходить ще за радянських часів куплені рулони марлі і з них шиє захисні пов’язки. Інші в необмеженій кількості споживають часник і цибулю. А більшість  влаштовує рейди по аптеках у пошуках противірусних та імуностимулюючих препаратів, захисних масок або хоча б бинтів. Приміром, наш читач Олександр Шерстюк кілька днів оббивав пороги однієї з цілодобових аптек. 

 

— Я приходив вночі, вранці, удень, увечері, але щоразу повертався додому ні з чим. На третій день моїх «пошуків» о шостій годині ранку мені вдалося купити одну пачку «Амізону» за 25 гривень. Ані пов’язок, ані оксолінової мазі так досі і не дістав. Півміста уже об’їздив! — каже Олександр. 

Кореспонденти «Голосу України» і собі вирушили до столичних аптек. Свою пошукову кампанію розпочали із дзвінка у кілька безкоштовних аптечних довідкових служб. «Оксолінки» і масок ніде немає. В окремі аптеки завезли «Амізон» та «Арбідол». Та ви обов’язково подзвоніть і попросіть відкласти необхідну вам кількість препаратів», — порадила нам консультант по той кінець дроту. Та це зробити не вдалося. «Зрозумійте мене, я не можу вам відкласти. Краще приїздіть скоріше, можливо, і встигнете», — пояснила продавець аптеки по вулиці Котельникова, 13, в яку завезли «Амізон».

В іншій аптеці, №121, по вулиці О. Теліги, 19/2 , цього препарату не було, натомість продавали «Арбідол». А от захисних масок і оксолінової мазі і тут не виявилося. Щоправда, пропонували взяти широкий бинт і самотужки зробити собі пов’язки: «Складаєте бинт у чотири-п’ять шарів та пришиваєте згори і знизу по стрічці. І все».

— Нам з п’ятниці не завозять товар, — каже продавець-консультант ще однієї приватної аптеки, що на вулиці Фрунзе. — Ми даємо замовлення, але його ніхто не задовольняє. Сидимо і чекаємо. Утім, якщо і привезуть, — на всіх не вистачить. У нас у п’ятницю розібрали все, що було противірусне, за півгодини. Уявіть, оксолінову мазь брали по 10 тюбиків. Навіщо стільки, коли сім’ї на місяць одного тюбика вистачить?!

Подібна ситуація була і в решті аптек, в яких ми побували. Попри оголошення типу «Противірусних препаратів, масок та бинтів немає», двері аптек не зачинялися. Постійно заходили відвідувачі, питали, наприклад, про пов’язки та оксолінову мазь і ні з чим виходили. А в одній аптеці навіть продавець була без захисної маски. Сказала, не вистачило — усе люди розкупили.

Щодо вартості, то ті препарати, які нам знайти вдалося, не перевищували граничних цін, затверджених постановою Кабміну. До того ж в усіх аптеках радили час від часу до них телефонувати. Мовляв, препарати мають надійти у продаж. Головне: встигнути їх купити. «Черги вишиковуються. А коли ліки закінчуються, нас ще й лаяти починають», — пожалілася консультант столичної аптеки, що по вулиці Фрунзе. 

 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.