Футбол. У різні періоди відомі футбольні посадовці в Україні і Росії, зокрема, президент ФФУ Григорій Суркіс, президенти ФК «Шахтар» (Донецьк) Рінат Ахметов і ЦСКА (Москва) Євгеній Гінер висловлювали ідею про спільний чемпіонат. Критиків у неї завжди вистачало. Пан Гінер, звичайно, людина авторитетна, але за всю Росію відповідати його не уповноважували. Тим більше, що окрім самої ідеї нічого більше не прозвучало. Мається на увазі: як усе це здійснити. Тому цікаво було дізнатися думки інших російських авторитетів.
Скажімо, президент Російської футбольної прем’єр-ліги Сергєй Прядкін категорично виступив проти ідеї створити чемпіонат екс-СРСР під назвою «Континентальна футбольна ліга».
«Як на мене, ідея нездійсненна. Якщо коротко, то ми повинні чітко розуміти дві речі. По-перше, створюючи таку лігу, російські клуби і збірна втрачають членство у ФІФА та УЄФА. Відповідно клуби не можуть грати в єврокубках, а збірна — брати участь в чемпіонатах світу і Європи», — сказав він. — І другий момент — навіщо Росії розвивати футбол в інших державах колишнього СРСР, якщо у нас прийнята своя програма розвитку футболу? До того ж, говорячи про те, що в новій лізі, яку пропонують, має бути умовний «Барис» замість нашого «Ростова», ми кривдимо наші клуби, що заслужили право грати у вищій лізі за спортивним принципом. Не забувайте і про те, що рівень нашої прем’єр-ліги найвищий на пострадянському просторі. Нам потрібно розвивати свій футбол, а не вирощувати собі конкурентів», — наводить слова функціонера «Советский спорт».
Досить аргументована позиція. Справді, треба наводити лад у власному футбольному домі. Хочеться вірити, що попри всі труднощі, пов’язані з Євро-2012, Україна неодмінно прогресуватиме. Вже з’являються суперсучасні стадіони, котрі збирають велетенські аудиторії. Он навіть на кубковому матчі в Луцьку, де «Волинь» приймала запорізький «Металург», зібралося майже десять тисяч уболівальників. Це, звичайно — не п’ятдесят тисяч на «Донбас Арені» або тридцять у Дніпропетровську. Але й стадіони, погодьтеся, різного калібру.
Головне — набратися терпіння і , виявляючи справжній патріотизм, працювати всім разом. Тоді і наш футбол стане привабливим продуктом. А на таланти наше земля, на щастя, не збідніла. І ми вже ковтнули свіжого повітря футбольної