Потрібно припинити незаконну практику витребування у громадян органами земельних ресурсів та регіональними філіями державного підприємства «Центр державного земельного кадастру» довідки про приватизацію земельних ділянок. Про це на прес-конференції заявив народний депутат від «НУ—НС»
Володимир Стретович.
Він розповів, що довідка, яка видається громадянам, є липовою. Тобто вона не відповідає змісту вимог і не несе необхідної та повної інформації по суті питання. Тому він звернувся до СБУ, Генеральної прокуратури, щоб перевірити, хто за цим стоїть та чим керувалися чиновники? «Ми хочемо повернути громадянам незаконно вилучені кошти. Якщо ДЗК на це не погодиться, то звертатимемося до Апеляційного суду, щоб виніс рішення про скасування такої нормативної вимоги. І на підставі цього вимагатимемо повернути кошти громадянам», — зазначив парламентарій та наголосив, що дуже важливо, щоб громадяни і самі обстоювали свою громадянську позицію та незаконно порушене право.
За його словами, масштаби ошукування, за даними 15 областей країни, досягли 132 тисяч осіб, що, за попередніми підрахунками, перевищує 16 мільйонів гривень. Це, з одного боку, відбувається з повного відома та усвідомленого приховування керівництвом Держкомзему, а з іншого — при його офіційній позиції незаконності цього явища. Народний обранець наголосив, що масштабність корупції у країні за останній час не лише негативно позначилася на становищі громадян та на іміджі нашої держави, а й загрожує національній безпеці. Особливо, коли посадові особи розглядають свої посади як інструмент для одержання особистої вигоди.
Володимир Стретович сказав, що в даній ситуації потрібно навести порядок в структурі ДЗК. «Сама система неорганізована, звикла діяти по іншому: заплатив — вибив, не заплатив — чекай. Тобто треба ждати і тоді питання буде вирішено», — зазначив він.