Житлово-комунальні послуги мають бути якісними
Ухвалити за основу зміни до закону «Про житлово-комунальні послуги» пропонує парламенту Комітет з питань будівництва, містобудування, житлово-комунального господарства та регіональної політики.
Урядовий законопроект (реєстр. номер 4686) спрямований на створення умов для ефективного функціонування суб’єктів господарювання, що здійснюють діяльність у сфері житлово-комунальних послуг, а також забезпечення споживачів послугами в необхідних обсягах, належної якості та за доступними цінами.
Водночас члени комітету зауважили, що підтримувати проект можна лише за умови врахування під час підготовки до другого читання зауважень і пропозицій суб’єктів законодавчої ініціативи. Зокрема, щодо більш чіткого визначення повноважень органів місцевого самоврядування, обласних і міських державних адміністрацій та центральних органів виконавчої влади з метою проведення узгодженої тарифної політики; визначення механізмів формування та встановлення цін/тарифів на житлові послуги, а також чіткого визначення прав та обов’язків учасників договірних відносин у сфері житлово-комунальних послуг.
Народні депутати вважають, що прийняття законопроекту сприятиме застосуванню ефективних форм державного управління, регулювання та господарювання у сфері діяльності, пов’язаної з наданням житлово-комунальних послуг, зниженню соціальної напруги у суспільстві, спричиненою неефективним функціонуванням підприємств, що діють у сфері житлово-комунальних послуг.
Створити систему електронної держреєстрації суб’єктів господарювання
Комітет з питань економічної політики рекомендує парламентові прийняти за основу проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо запровадження системи електронної державної реєстрації суб’єктів господарювання).
За проектом, «електронні документи, подані для проведення державної реєстрації, оформляються згідно з вимогами законодавства у сфері електронних документів та електронного документообігу, а також електронного цифрового підпису».
На засіданні комітету зазначалося, що запровадження такої системи забезпечить прозорість реєстраційних процесів та збільшить гарантії щодо захисту майнових прав власності юридичних осіб та їх власників.
Відповідні зміни пропонується внести до законів «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців», «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», «Про державну статистику», а також Господарського кодексу.
Про правовий режим земель енергетики
Комітет Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин рекомендує парламенту прийняти за основу законопроект «Про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об’єктів».
На засіданні зазначалося, що законопроектом (реєстр. номер 4680) пропонується визначити правові та організаційні засади надання земельних ділянок для розміщення об’єктів енергетики і правовий режим їх використання. Передбачається також провести та обмежити господарську діяльність у спеціальних зонах об’єктів енергетики, визначити права та обов’язки суб’єктів господарювання у цій сфері тощо.
Народні депутати наголошували, що проектом насамперед пропонується встановити правовий режим використання земель у спеціальних зонах об’єктів енергетики з метою забезпечення їх безперебійного функціонування, раціонального землекористування, охорони довкілля та дотримання екологічної безпеки.
Комітет вважає, що прийняття законопроекту дозволить врегулювати правовідносини у сфері землекористування між власниками (землекористувачами) земельних ділянок, незалежно від їх форми власності, та підприємствами енергетичної системи України.
З нового року хочуть скасувати ринковий збір
Комітет з питань податкової та митної політики рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення оподаткування суб’єктів малого підприємництва.
Законопроектом (реєстр. номер 5233, на заміну) передбачається скасувати з 1 січня 2010 року ринковий збір.
Відповідні зміни вносяться до чинного законодавства, що регулює питання справляння ринкового збору, а також проект містить положення про компенсацію втрат місцевих бюджетів від його скасування.
На засіданні комітету зазначалося, що спрощена система оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва згідно із проектом поширюється на суб’єктів малого підприємництва, які надають житлово-комунальні послуги в сільській місцевості, та на житлово-комунальні підприємства, учасниками та засновниками яких є органи місцевого самоврядування, а також на інші види діяльності, на які поширюється спрощена система оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва відповідно до законодавства.У разі, коли у податковому (звітному) періоді обсяг виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), отриманої фізичною особою — підприємцем платником єдиного податку, перевищує 500 тисяч гривень на рік, сума такого перевищення оподатковується за ставкою у розмірі 15 відсотків. При цьому сплата зазначених коштів надає право фізичній особі — підприємцю залишатися на спрощеній системі оподаткування у майбутніх податкових (звітних) періодах поточного календарного року.

За повідомленням Інформаційного управління апарату Верховної Ради.