Першу партію меланжу, що є одним із компонентів ракетного палива, вивезуть з військової частини у місті Калинівка на Вінниччині уже в середині листопада ц. р. Для виконання робіт на рахунок частини переказано сто тисяч гривень.
Про це повідомив командир 195-го складу зберігання компонентів ракетного палива Західного оперативного командування Сухопутних військ ЗС України підполковник Віталій Селезень. «Ми вже підготувалися до виконання робіт, — зазначив підполковник, — чекаємо, коли надійдуть цистерни для транспортування меланжу. Частину з них доставлять з Харківщини, решту — з Росії. 
Усі роботи щодо завантаження цистерн і їх транспортування, за словами підполковника, виконуватимуть під контролем представників ОБСЄ і за їхні кошти. Це передбачено контрактом між Міноборони і ОБСЄ. Документ підписано у Києві 16 вересня    ц. р. у присутності представника підприємства з Росії, яке виграло тендер на утилізацію меланжу.
Одну тисячу тонн меланжу, що зберігається в Калинівці, військові планують вивезти до кінця 2010 року. Після цього розпочнуть другий етап робіт — рекультивацію землі і її передачу місцевим органам влади. Склади, в яких зберігали отруйну токсичну речовину, зітруть з лиця землі.
Довідка
У ЗС України зберігається 16,7 тисячі тонн некондиційних та залишкових компонентів ракетного палива, більшість з яких становить меланж. Організація з безпеки та співробітництва в Європі, на підставі підписаного договору з Кабміном у 2008 році, взяла на себе зобов’язання допомогти в утилізації перших 3168 тонн меланжу.
Віктор СКРИПНИК.

Вінниця.