Голова Верховної Ради Володимир Литвин сподівається, що Президент підпише закон про підвищення соціальних стандартів, бо для подолання вето глави держави голосів у парламенті немає. «Моя позиція щодо цього закону однозначна — закон треба підписувати, і ми його правильно прийняли», — заявив В. Литвин на прес-конференції у Кременчуці.
Водночас він нагадав, що сьогодні ті, хто ревно виступає проти цього документа, голосували разом із Партією регіонів за закон, яким передбачалося підвищення мінімальної зарплати й прожиткового мінімуму до значно більших розмірів. «Треба припинити грати на настроях людей», — наголосив Голова Верховної Ради.
«Інакше можу передбачити, що в разі непідписання закону може бути змінено дату введення його в дію, і документ буде знову проголосовано в новій редакції», — зазначив він. Окрім того, В. Литвин зауважив, що показники, передбачені законом, значно менші, ніж їх офіційно визначило Міністерство соціальної політики та праці, яке в особі його керівника заявило про наміри уряду звернутися до Конституційного Суду. За словами глави парламенту, якщо буде «заморожено» мінімальні соціальні стандарти, держава має запровадити мораторій на підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги і взяти на себе регулювання цін на основні товари споживання. Зокрема, на Полтавщині 14 відсотків людей отримують зарплату, яка нижча за прожитковий мінімум.
Під час зустрічі з викладачами та студентами кременчуцьких вузів Голова Верховної Ради також висловився за збільшення стипендій до рівня прожиткового мінімуму та надання кредитів молодим сім’ям для придбання житла. Він вважає, що студенти повинні мати можливість працювати під час навчання за обраним фахом. В. Литвин підкреслив, що «знання повинні бути прикладеними до майбутньої професійної діяльності». А політика кредитування житлового будівництва дала б змогу молодим сім’ям повноцінно народжувати й виховувати дітей.
Під час відвідин музею Збройних Сил із нагоди 65-ї річниці визволення України від німецько-фашистських загарбників (на знімку) В. Литвин наголосив, що історія «не повинна бути розмінною монетою в руках політиків», а «пам’ять не треба переписувати».
Під час поїздок регіонами України Голова Верховної Ради презентує свою нову книжку — підручник з історії України. Відповідаючи на запитання, якими мають бути шкільні підручники, В. Литвин висловив думку, що «ми повинні давати учням таку історію, щоб у них було відчуття гордості за країну, за свій народ».

Київ—Кременчук.


***


Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у четвер відвідав місто Кобеляки, де вшанував пам’ять лікаря-остеопата, родоначальника мануальної терапії, академіка, народного лікаря СРСР, заслуженого лікаря України Миколи Касьяна.
В. Литвин висловив співчуття родині М. Касьяна, назвавши лікаря «великою людиною». «Хочу віддати шану великій людині, вклонитися пам’яті лікаря-цілителя, просто чудової людини», — сказав він.
Свято-Миколаївський храм у Кобеляках, де відспівували покійного, був збудований і впорядкований значною мірою за кошти М. Касьяна. Настоятель Свято-Миколаївського храму отець Василій підкреслив, що М. Касьян «жив чесно, правдиво, говорив, що думав». Ця людина, за його словами, «жертвувала собою заради інших і тим самим вірно служила Богові».


Прес-служба Верховної Ради України.