Футбол. Кубок країни. Матчі 1/4 фіналу. 28 жовтня.
«Таврія» (Сімферополь) — «Оболонь» (Київ). 4:0. 6 700 глядачів. Рефері — Олександр Дердо (Іллічівськ). Голи: Ідахор, 12, 43, Платон, 19, Монахов, 64.
«Волинь» (Луцьк) — «Металург» (Запоріжжя). 2:1. 9 800 глядачів. Рефері — Сергій Даньковський (Київ). Голи: Кінаш, 63, Лопес, 99 (п) — Алозі, 67.
«Дніпро» (Дніпропетровськ) — «Металург» (Донецьк). 1:2. 15 600 глядачів. Рефері — Сергій Лісенчук (Київ). Голи: Селезньов, 24 (п) — Лазич, 72, Іванко, 118.
«Шахтар» (Донецьк) — «Динамо» (Київ). 2:0. Голи: Срна, 23, Фернандіньо, 90+3.
«Шахтар»: П’ятов, Срна, Кучер, Ракицький, Кобін (Рац, 90), Ілсіньо, Гюбшман, Жадсон (Гай, 90), Вілліан, Фернандіньо, Адріано. Тренер — Мірча Луческу.
«Динамо»: Богуш, Бетао, Хачериді, Алмейда, Єременко, Гіоане, Вукоєвич, Михалик (Ярмоленко, 57, Гусєв, 75), Шевченко, Мілевський, Кравець (Алієв, 46). Тренер — Валерій Газзаєв.
Попереджено: Гюбшмана, 16, Хачериді, 27, Фернандіньо, 38, Срну, 45+2, Мілевського, 45+2, Бетао, 54, Ярмоленка, 70, Вілліана, 90+4. Вилучено Вукоєвича, 85 (удар суперника рукою в спину в момент зупинки гри).
Рефері — Володимир Сіренко (Сімферополь).
Донецьк. «Донбас Арена». 47 452 глядача. Дощ. 10 градусів.
Отже, боротьбу за приз продовжать донецький дует — «Шахтар» і «Металург», а також «Таврія» і «Волинь». Саме волиняни стали головною сенсацією цього етапу змагань. Перемога підопічних Віталія Кварцяного над запоріжцями тепер у всіх на вустах. Лучани билися, як то кажуть, до останнього і дістали за це дуже вагому винагороду.
Їхній наставник ще перед зустріччю сказав, що матчі на Кубок країни неабияк загартовують його хлопців, дають їм цінний досвід. Не секрет, що вболівальники луцького клубу щиро люблять свою «Волинь» і мріють про її повернення до вищого ешелону вітчизняного футболу. І те, що такі сподівання мають під собою грунт, свідчить високе місце волинян у турнірі першої ліги. Ну а вихід до кубкового півфіналу — просто розкішний результат.
«Таврія» взяла надпереконливий реванш в «Оболоні» за поразку в останньому турі чемпіонату. До речі, і тоді в Києві сімеропольці грали досить змістовно. Але більше поталанило господарям.
Донецький «Металург» також виявив характер і вирвав перемогу на чужому полі в додатковий час. Причому на останніх його хвилинах.
Тепер кілька слів про центральний поєдинок чвертьфіналу. Не варто казати, що протистояння «Шахтаря» і «Динамо» — завжди подія. На жаль, таких поєдинків протягом сезону можна нарахувати не так уже й багато. Ну а цей принциповий матч, пристрасті навколо якого вирували ще задовго до його початку, відзначався особливо знервованістю учасників.
Зрозуміло, що заповнений майже по вінця стадіон жодного іншого результату, окрім перемоги «Шахтаря», собі навіть не уявляв. Але до першого забитого м’яча гра була рівною. А потім невелику перевагу постійно мали «гірники». Особливо здорово попрацювали на перемогу донецькі бразильці. А от динамівці, котрі віддали багато сил та енергії, виступаючи в збірних та у матчах проти «Інтера» й «Дніпра», либонь, надто вичерпали запас ресурсів.
Повторюю, гра була нервовою. Особливо в другому таймі. «Шахтар» грав по рахунку. І це в нього виходило досить добре. Коли було треба, донеччани збивали темп частими падіннями, іншими затримками. А кияни ніяк не могли налагодити гострі атакувальні дії. Хоча віддавалися боротьбі повністю, не шкодуючи себе. На жаль, нічого не дали заміни, котрі зробив тренерський штаб динамівців.
Утім, чемпіони матимуть нагоду для реваншу. Адже 21 листопада в Києві вони прийматимуть «Шахтар» у матчі 14-го туру чемпіонату країни. А півфінальні кубкові поєдинки, нагадаємо, призначені на 24 березня 2010 року. Фінал відбудеться 16 травня.

На знімку: фрагмент матчу в Донецьку (Вукоєвич і Вілліан).


Фото ФК «Шахтар».