В окремих партіях пшениці, яка надходить на зберігання, чотири зернини з п’яти вражені клопом-черепашкою.
Інформація про якість зібраного знов навіює на невеселі думки: «Який ми їмо хліб?». З оптимістичного — загалом якість пшениці нинішнього врожаю вища, ніж торік. Якщо вірити Держконтрольсільгосппроду, з пшениці, яка надійшла на зернові склади, 46,3 відсотка — продовольча (групи А). Тоді як у 2008-му мали лише 29 відсотків якісного зерна.
Найвищий відсоток продовольчої пшениці у західних областях: Чернівецькій — 92%, Івано-Франківській — 86%, Хмельницькій — 85%, Тернопільській — 81%, Волинській — 77%, Рівненській — 72%, Львівській — 65%. Однак у вказаних регіонах на склади надійшло всього-навсього 900 тисяч тонн пшениці, зокрема 800 тисяч — групи А.
А от у основних хлібних регіонах півдня та південного сходу країни частка пшениці 1—3 класів найменша: у Харківській — 20%, Одеській — 29%, Донецькій — 31%, Полтавській — 36% , Запорізькій — 39%, у Криму — 34%.
У тих господарствах, де збіжжя не порадувало якістю, серед головних причин називають відсутність якісного посівного матеріалу, недотримання агротехнологій, несприятливі погодні умови та інше.
Активно «попрацювали» й шкідники. Так, найбільше від клопа-черепашки постраждало збіжжя у Луганській, Харківській, Дніпропетровській, Запорізькій областях. У окремих партіях пшениці частка враженого цією комахою зерна сягала 40—80 відсотків.