Для одних — це хобі, для інших — шлях до бізнесу

У дев’яти школах обласного центру починають вивчати китайську мову. Заняття мають форму факультативних, а викладатимуть волонтери Інституту Конфуція та студенти Луганського національного університету ім. Т. Шевченка, які вивчають китайську і пройшли шестимісячну мовну практику в КНР.

— Коли два роки тому ми відкрили перший в Україні Інститут Конфуція, перед нами стояло завдання зацікавити Луганщину культурою Китаю та можливістю вивчати мову, — розповідає директор інституту Сергій Харченко. — Сьогодні ми працюємо зовсім в інших умовах. Попит настільки високий, що ми іноді не встигаємо технічно. Наприклад, є бажання шкіл кількох районів області організувати навчання в них. Поки що такий проект нам не під силу, але, думаю, що через рік за підтримки посольства КНР в Україні зможемо виїжджати і в інші міста».
Такої само думки й Надзвичайний і Повноважний Посол Китайської Народної Республіки в Україні пан Чжоу Лі, який відвідав Луганщину. Він високо оцінив внесок університету в підготовку викладачів із цієї спеціальності та пообіцяв, що незабаром вуз одержить у подарунок комплект навчальної літератури.
Бажаючих вивчати китайську мову у вітчизняних вищих начальних закладах із кожним роком дедалі більше. За словами президента Луганського національного університету Віталія Курила, за підсумками вступної кампанії 2009 року конкурс на напрям «Китайська й англійська мови» у кілька разів перевищив аналогічний показник на «Російську і англійську мови». На думку посла КНР, головні причини цього — в економічній площині: «До 2008 року стрімко збільшувався товарообіг між нашими державами. Він досяг 8,5 млрд. доларів. Цього року через кризу обсяги зменшилися. Але інтерес до КНР в усьому світі залишається високим. Приваблює наш досвід подолання наслідків економічної кризи».

Луганськ.