Раду іноземних студентів створили при міському голові Вінниці з метою налагодження співпраці між земляцтвами іноземних студентів, які навчаються у місті над Бугом, та міською владою.
Проведення зустрічі представників міської влади з іноземцями ініціював міський голова Вінниці Володимир Гройсман. «У Вінниці не може бути проявів нетерпимості до тих, хто приїздить до нас з інших країн, — зазначив керівник міста. — На деякий час вони стають громадянами нашого міста. Найбільше це стосується студентів-іноземців. Не рік і не два вони проживають разом з нами. Для декого Вінниця стає рідним містом на все життя, бо тут одружуються і залишаються працювати. При допомозі новоствореної ради будемо спільно вирішувати питання, які виникають у наших зарубіжних гостей».
Активістів з числа іноземців міський голова закликав брати участь в громадському житті міста. Насамперед поділитися досвідом, як у них на батьківщині вирішуються питання облаштування комфортного життя територіальної громади.
Володимир Гройсман звернувся до присутнього на зустрічі начальника міського управління міліції, щоб той провів інструктаж з підлеглими, які перевіряють документи в іноземців. «По-перше, така процедура має відбуватися у тактовній, ввічливій формі, — наголосив міський голова. — По-друге, міліціонер після цього має неодмінно побажати успіхів іноземному гостю. Зробити це ж неважко, правда? Тільки не з кам’яним виразом обличчя. Усмішка має бути. Так, як це ми бачимо за кордоном. Хочемо, щоб Вінниця стала європейським містом, то треба старатися робити її такою не на словах, а на ділі. Тоді в іноземця буде зовсім інше враження про наших правоохоронців, ніж воно є нині. Не тільки про міліціонерів, а про місто й країну загалом».
До кожного із земляцтв іноземних студентів буде прикріплено старшого офіцера міського управління міліції. Пропозицію з цього приводу вніс заступник міського голови Вінниці Анатолій Ворона. «На мою думку, це дасть можливість запобігти багатьом конфліктам, які, на жаль, ще виникають у стосунках іноземців з нашими громадянами, а подекуди — між ними самими, — каже Анатолій Ворона, колишній начальник міської міліції. — Та й порядок зміцниться, стане надійнішою особиста безпека студентів-іноземців».
Гості здивували тим, що дехто з вінницьких міліціонерів звертається до них під час перевірки документів на іноземній мові. Бувало, міліціонери говорили англійською, іспанською. Але є випадки грубого, образливого поводження людей у формі зі студентами-іноземцями. Про це вони також не промовчали.
Довідка
У Вінниці здобувають вищу освіту близько двох тисяч іноземних студентів із 65-ти країн світу. Переважна більшість з них опановує фах лікаря у місцевому національному медичному університеті імені Пирогова. Решта навчається у Вінницькому національному технічному університеті.
 
Вінниця.