Під час проведення минулої вступної кампанії працівники Державної служби боротьби з економічною злочинністю максимум уваги приділяли виявленню фактів подання до приймальних комісій підроблених сертифікатів, фіктивних документів, які дозволяють вступати поза конкурсом, та документів, що за рівних умов дають переважне право на зарахування до ВНЗ пільгових категорій громадян.
Працівники міліції задокументували 543 злочини у сфері освіти. Було пред’явлено обвинувачення 153 особам, з яких 30 керівників та 97 інших службовців навчальних закладів та структурних підрозділів МОН.
Розслідування кримінальних справ за 380 злочинами завершено, сума збитків становить 6,1 мільйона гривень.
Викрито 44 особи, які вчинили 170 фактів хабарництва. Серед них — 15 керівників навчальних закладів та їх заступників, 23 — керівники кафедр, викладачі, методисти, два студенти та чотири фізичні особи.
Так, на Одещині затримано заступника декана факультету одного з університетів, яка вимагала та отримала хабарі від групи студентів на загальну суму дев’ять тисяч гривень за успішну здачу екзаменаційної сесії. Задокументовано ще 27 фактів отримання нею хабарів.
У Києві оперативниками викрито старшого методиста навчального відділу приватного вищого навчального закладу, яка отримала хабара в сумі дев’ять тисяч гривень за сприяння до вступу на другий курс інституту.
На Дніпропетровщині за матеріалами працівників Державної служби боротьби з економічною злочинністю порушено кримінальну справу стосовно секретаря навчальної частини професійно-технічного училища, яка схилила до давання хабара в сумі три тисячі гривень за видачу диплому про закінчення закладу.
На Харківщині встановлено факт розкрадання державних коштів службовцями відділу освіти районної державної адміністрації, які в 2005—2008 роках незаконно завищували розмір фонду заробітної плати працівників та привласнили понад 800 тисяч гривень.


Департамент зв’язків з громадськістю МВС України.