Більш доглянутого, обладнаного класичного вузу я не знаю й у Києві. Вражає територія, захоплює історико-педагогічний музей, будинкова церква, сім навчальних корпусів, три з яких — пам’ятки історії та архітектури.

Мова про Глухівський знедавна національний педагогічний університет (ГНПУ) імені Олександра Довженка — перший в Україні вчительський вуз.
У жовтні відзначали його 135-річчя.
Стіни прославленого закладу бачили і чули відомих людей, пам’ятають видатні події.
Свого часу тут навчалися письменники Олександр Довженко, Сергій Сергєєв-Ценський, Степан Васильченко, Янка Журба, засновник капели «Думка» Городовенко, академіки Шаповаленко, Овчаренко, Співак, Вашуленко та інші діячі науки і культури.
Перші вчительські інститути в Росії було відкрито в Петербурзі, Москві, Тбілісі, а через рік (1874) — у Глухові. Чому саме в цьому місті, а не, скажімо, у Києві чи Полтаві з’явився тоді педагогічний інститут?
Піклувальник Київського навчального округу писав міністрові освіти, що «Глухів, перебуваючи на окраїні Чернігівської губернії, по сусідству з Курською і Орловською, має суто російський характер, а тому вихованці перебуватимуть поза неблагонадійним впливом... І якщо ми хочемо, щоб у малоросійській губернії були по-справжньому російські люди, і водночас розуміли малоросійську мову, необхідно, щоб вони пройшли курс у гарному педагогічному закладі.
...Мій екскурс університетом був короткий, але досить продуктивний. Я поспілкувався з ректором Олександром Курком, оглянув унікальні приміщення, ознайомився з експозицією не менш самобутнього історико-педагогічного музею.
Вразило дбайливе ставлення глуховців до історичної спадщини, їхнє прагнення примножити досягнуте попередниками. І це помітно не тільки в одному із кращих вузівських музеїв країни.
Старший викладач університету Микола Гурець і науковий співробітник державного історико-культурного заповідника в Глухові Віктор Заїка чудово знають предмет свого обожнювання — історію університету і краю загалом. Готові годинами розповідати про пам’ятки, видатних людей і події. Як співрозмовникам, так і читачам очолюваної ними газети «Соборний майдан».
Внесок педколективу в розвиток вищої школи нещодавно оцінив Президент
В. Ющенко. До слова, вуз він відвідав удруге. Перший раз — на руках у мами, котра навчалася тут на фізико-математичному факультеті й закінчила його в 1955-му.
Віктор Ющенко своїм указом присвоїв університету статус національного. Зокрема, за величезну науково-дослідну діяльність колективу.
Наукова школа Миколи Вашуленка «Комплексна підготовка вчителя початкової школи», авторські посібники з методики викладання природознавства професорів Л. Нарочної та Г. Ковальчук і математики професора М. Богдановича — лише частина досягнень глухівських учених. Їхні роботи вже десятки разів перевидавалися і використовуються у всіх школах країни.
Одна з козирних карт вузу — колекція раритетних видань у бібліотеці. Її теж бережуть як зіницю ока.

Глухів
Сумської області.


Фото автора.