Це під силу тільки людській душі
Соціальна сфера, куди ми традиційно відносимо піклування про інвалідів, пенсіонерів, літніх людей і дітей-сиріт, про багатодітні родини, — дуже делікатна, можна сказати, душевна матерія, — вважає заступник голови Київської облдержадміністрації з питань соціальної та гуманітарної політики Валерій Кондрук. Київщина в цьому стала за останні роки визнаним лідером у державі, бо зробила цю галузь пріоритетною.
Легко визначити соціальну сферу головною, але так непросто тримати постійно в центрі уваги сотні об’єктів, десятки тисяч людських доль. Тут не може бути дрібниць. Узяти ті самі будинки-інтернати для престарілих та інвалідів. У рекордно короткі строки до холодів удалося ввести в дію автономну котельню в Горностайпільському інтернаті, а зекономлені кошти підуть на спорудження такої само котельні в Таращанському будинку для стареньких. У них буде тепло і в оселі, і на душі.
До речі, Київщина — одна з небагатьох областей в Україні, де повністю обладнали всі будинки-інтернати протипожежною сигналізацією. А ми пам’ятаємо, до яких трагедій призвело нехтування цим у сусідній Росії.
Є на півдні Київщини райони, де практично за всі роки незалежності не вкладалися кошти в розвиток закладів соціальної сфери. І ось в останні роки тут почала змінюватися ситуація. Будують котельні, ремонтують корпуси для підопічних. А обласний фонд «Милосердя і здоров’я», де Валерій Кондрук є почесним президентом, активно залучає спонсорів. Так допомогли зі складною і дорогою операцією на нирках сільському юнакові, чверть мільйона гривень допомоги одержала для реконструкції обласна дитяча лікарня в Білій Церкві.
За особливу людяність і душевність можна виділити турботу Валерія Петровича про дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування. В Київській області сьогодні діє вже 29 дитячих будинків сімейного типу та 80 прийомних сімей, де виховується 350 дітей. Ця діяльність в усиновленні сиріт була нещодавно високо відзначена Президентом нашої держави.
Валерій Кондрук уже кілька років носить звання заслуженого працівника соціальної сфери України. І глибоко переконаний, що байдужість у такій роботі рівнозначна злочину.
Заступник голови Київської облдержадміністрації Валерій Кондрук з дітьми-сиротами, всиновленими родиною Мартіних із Борисполя.