Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко направив звернення до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення із вимогою дотримуватися мораторію на перевірки ЗМІ у передвиборчий період.
М. Томенко нагадав, що за його ініціативою 10 червня 2009 року Верховна Рада України ухвалила постанову «Про забезпечення безперешкодної діяльності засобів масової інформації у передвиборний період», якою Національній раді рекомендовано відмінити графіки перевірок телерадіоорганізацій на період передвиборчої кампанії з виборів Президента України. В постанові також рекомендується Кабінету Міністрів України вжити заходів щодо припинення перевірок ЗМІ на цей період відповідними службами органів виконавчої влади і державними установами, зокрема і Державною податковою адміністрацією.
У зв’язку з цим заступник Голови Верховної Ради України висловив здивування позицією Національної ради, на останніх засіданнях якої обговорювалася, зокрема, необхідність позапланових перевірок.
М. Томенко закликав Національну раду діяти виключно в рамках чинного законодавства і утриматися від будь-яких дій, що можуть розглядатись як механізми тиску на ЗМІ.
***
Під час зустрічі з львівськими журналістами заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко наголосив, що визначення єдиного кандидата — корисна і правильна ідея у тому разі, якщо вона стосується всіх демократичних кандидатів.
«Ідея висунення єдиного кандидата не нова. Цю ідею певною мірою вдалося реалізувати у 2004 році, коли Віктора Ющенка підтримала низка кандидатів демократичного спрямування, а передовсім найбільш рейтинговий серед них — Юлія Тимошенко», — сказав М. Томенко.
Заступник глави парламенту зауважив, що напередодні нинішніх президентських виборів представники інтелігенції та експерти неодноразово закликали політиків демократичного та проукраїнського спрямування визначити єдиного кандидата для того, щоб бути впевненими в перемозі стратегії демократичного проєвропейського розвитку України. «Тому пропозиція «Єдиного Центру» про визначення єдиного демократичного кандидата не нова, але може бути корисною і ефективною, якщо єдиний кандидат визначатиметься серед усіх ймовірних кандидатів у Президенти, тобто Ю. Тимошенко, 
А. Яценюка, В. Ющенка, А. Гриценка та інших», — підкреслив заступник Голови Верховної Ради.
М. Томенко також описав механізм визначення єдиного кандидата. «Коли йдеться про те, як визначити такого кандидата, то демократія не знає іншого принципу, як його найбільша популярність та рейтинговість», — сказав він. За його словами, варто переконувати всіх кандидатів домовитися на таких засадах і, наприклад, за місяць до завершення першого туру підтримати єдиного найбільш рейтингового кандидата у Президенти від демократичних проєвропейських сил.
Прес-служба Верховної Ради України.