На Полтавщині катастрофічна демографічна ситуація — одна дитина народжується, двоє людей — помирає. Низький рівень тривалості життя: середній вік мешканців краю — 62 роки, тоді як у Європі, за прогнозами за 5—10 років, кожен другий доживатиме до сторіччя.

 

В Оржиці, куди прибув під час робочої поїздки на Полтавщину Голова Верховної Ради Володимир Литвин, нещодавно згорів дитячий садок. Місцеве керівництво звернулося до глави парламенту з проханням посприяти у відновленні дитсадка, адже депутата, який би представляв у парламенті інтереси громади, немає. «Треба скасувати виборчу систему за партійними списками, бо це — корінь проблеми», — заявив під час зустрічі з мешканцями Оржиці Володимир Литвин. На його переконання, обирати народних депутатів України та до місцевих рад усіх рівнів треба виключно в округах. І люди мають право відкликати депутата, якщо він не виконує передвиборчі обіцянки і не опікується проблемами людей. До того ж, вважає глава парламенту, народний депутат має обиратися до вищого законодавчого органу держави не більше як два терміни підряд. А на місцевому рівні — районні та обласні держадміністрації мають бути ліквідовані, щоб обрані людьми депутати місцевих рад сформували виконкоми, які б і відповідали перед громадою. «Виборча система за партійними списками є глибоко аморальна, — вважає В. Литвин. — Народ повинні представляти у парламенті люди, які мають досвід, авторитет і знають проблеми територій, які вони представляють».

Запитували Голову Верховної Ради, чому йому імпонує роль миротворця. На це Володимир Литвин відповів, що у своєму житті та вже ставши політиком він завжди намагався знайти золоту середину, щоб не посварити остаточно країну, а віднайти те, що може об’єднати. «Бо щоб оголосити війну — розуму багато не потрібно», — сказав він.

Як і по всій Україні, полтавчан також турбують низькі зарплати та пенсії. Чому у медиків зарплата у 800 гривень, у вчителя — 1000 грн., тоді як зарплата освітянина у Польщі — 800 євро? — запитали у Володимира Литвина. Пенсії і зарплати в Україні занижені втричі, заявив глава парламенту. І це, за його словами, пояснюється тим, що понад 80 відсотків економіки у приватних руках, а частка заробітної плати у собівартості продукції — лише 8 відсотків. Тоді як у згаданій Польщі — 30 відсотків. Володимир Литвин ще декілька років тому вніс законопроект, за яким частка зарплати у собівартості продукції має зрости до 25 відсотків. Однак ухвалення цього законопроекту блокують власники підприємств і представники великого бізнесу у парламенті. «Україна перетворюється на поле для багатих, — вважає В. Литвин. — 50 сімей тримають у своїх руках усю економіку країни та її національне багатство, і вся країна працює на них».

Цікавилися також, чому не виконується закон про дітей війни. Глава парламенту нагадав, що цей закон було прийнято у 2000 році, але у 2006-му, коли не він був Головою Верховної Ради, уряд призупинив дію цього закону. Наразі, діти війни отримують лише мізерну доплату до пенсії, а решта положень закону не діє. На виконання всіх норм закону про дітей війни необхідно 6 млрд. грн. Володимир Литвин пообіцяв зробити все, щоб дію цього закону було відновлено. А також має бути відновлено соціальну справедливість — не повинно бути такої величезної різниці між зарплатами високих чиновників у десятки тисяч гривень та лікаря, вчителя, робітника. Співвідношення між мінімальною та максимальною зарплатами, вважає В. Литвин, має бути на рівні 1 до 5. Він вніс до парламенту відповідний законопроект.

***

У Кременчуці Голова Верховної Ради відвідав експозицію музею Збройних Сил з приводу 65-річчя визволення України від німецько-фашистських загарбників і зробив запис у меморіальній книзі музею. Зустрівся з ветеранами краю, з керівництвом міста, поклав квіти до пам’ятника Визволителям. Глава парламенту наголосив, що головне — це мати і зберегти пам’ять. «Очевидно, тому і так живемо невиразно й погано, бо нам намагаються нав’язати пам’ять чи забрати її», — сказав В. Литвин.

Голова Верховної Ради також зустрівся з мешканцями міста Кременчук, студентами та викладачами кременчуцьких вузів, провів прес-конференцію для регіональних журналістів та здійснив запис інтерв’ю для обласних телеканалів.

Полтавська область.