Комітет з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією не підтримує проект закону про внесення змін до Закону «Про службу в органах місцевого самоврядування» (щодо посилення протидії корупції).
Законопроектом (реєстр. №4278) пропонується зобов’язати посадових осіб місцевого самоврядування, посади яких віднесені до першої та другої категорій, відкрити та використовувати у порядку, встановленому Національним банком за погодженням із Кабінетом Міністрів, особовий (спеціальний) рахунок у банку для отримання усіх видів грошових доходів і здійснення під час виконання своїх повноважень усіх видатків та платежів за товари (роботи, послуги), вартість яких перевищує розмір мінімальної заробітної плати.


Крім того, органи місцевого самоврядування мають оприлюднювати на власних веб-сайтах відомості про майно, доходи, витрати, зобов’язання фінансового характеру, у тому числі за кордоном, осіб, посади яких віднесені до першої та другої категорій.
Під час обговорення члени комітету висловили низку зауважень до проекту. Зокрема, наголошувалося, що в документі не враховано положення прийнятого Закону «Про засади запобігання та протидії корупції» стосовно державного фінансового контролю публічної служби.
Народні депутати також акцентували увагу на висновку Головного науково-експертного управління апарату Верховної Ради України, яке вважає, що за результатами розгляду на пленарному засіданні законопроект доцільно відхилити.
Зокрема, йшлося про те, що проектом пропонується доповнити ст. 12 Закону «Про службу в органах місцевого самоврядування» положенням, згідно з яким «посадові особи місцевого самоврядування зобов’язані не допускати дій, які можуть призвести до використання їх офіційного статусу, пов’язаних з ним авторитету і можливостей в особистих, групових чи інших неслужбових інтересах».
На думку членів комітету, запропонована норма має декларативний характер і не несе будь-якої юридичної визначеності та може тлумачитися довільно. Крім того, наголошуваи парламентарії, чинним законодавством вже передбачено спеціальні обмеження, спрямовані на попередження корупції, які поширюються також і на посадових осіб місцевого самоврядування. Також ст. 5 Закону «Про статус депутатів місцевих рад», ст. 12 Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» встановлено й інші обмеження щодо осіб, які обіймають у органах місцевого самоврядування посади І та ІІ категорій.


 За повідомленням Інформаційного управління апарату Верховної Ради.