Фракція ВО «Батьківщина» вимагає від Верховної Ради негайно ухвалити пакет із десяти законопроектів, один з яких передбачає приєднання України до запровадження санкцій проти Росії як країни-агресора. Про це під час брифінгу заявив її голова Сергій Соболєв (на знімку).

«Фактично ЄС, США і Канада заявили про початок введення третього рівня санкцій проти країни-агресора, а не проти сімейного бізнесу Володимира Путіна. Це введення санкцій проти російських компаній, які на 50 відсотків і більше належать державі. Тому ми наполягаємо на приєднанні України до третього рівня санкцій та проведення термінових консультацій з США, Канадою та ЄС», — заявив він.

Також, за його словами, фракція «Батьківщина» вимагає терміново ратифікувати Угоду про асоціацію з ЄС. Адже без ратифікації цього договору ключові завдання, які проголошувалися на Майдані і дозволили розпочати зміну влади, зависнуть у повітрі.

Крім того, підкреслив народний обранець, парламент має ухвалити законопроекти про люстрацію, Національне бюро антикорупційних розслідувань, прокуратуру, вибори (який передбачає пропорційну систему з відкритими списками). «Ми готові піти на будь-які компроміси в цьому питанні», — сказав він.

А ще, зазначив С. Соболєв, «Батьківщина» наполягає на негайному прийнятті законопроекту про переселенців, змін до пенсійного законодавства і бюджету для виділення грошей на АТО та скасуванні медичної реформи.

За його словами, фракція «Батьківщина» оголосила максимальну мобілізацію депутатів на сьогоднішнє засідання Верховної Ради, аби обговорити, як існуватиме країна три місяці до виборів і після них, поки формуватиметься нова коаліція?

Водночас С. Соболєв відкидає можливість створення нової парламентської коаліції за участю «Батьківщини», представників Компартії, Партії регіонів та групи «За мир та справедливість».

«Той, хто поставить свій підпис під створенням такої коаліції, в той же момент буде виключений із фракції. Коаліція може існувати лише у складі тих фракцій і груп, які входили до неї раніше. Іншого варіанта не може бути. Це рішення фракції», — сказав парламентарій.