«Основні причини знеліснення та деградації лісів в Україні» — такою була тема семінару, організованого товариством «Зелений хрест» (Львів) та Глобальною лісовою коаліцією (Амстердам) за підтримки міністерств закордонних справ Нідерландів і Фінляндії.
Керівники майже 20 міжнародних екологічних організацій, науковці, фахівці лісового господарства та природоохоронної справи, представники органів влади кількох областей України намагалися виявити спектр соціально-економічних, правових та соціально-культурних чинників, що зумовлюють погіршення стану лісів.
Серед рекомендацій, напрацьованих учасниками семінару, зокрема, такі: розбудова системи національної інвентаризації та моніторингу лісів України; вдосконалення правового механізму ведення лісового господарства; посилення контролю державних органів влади та громадськості в питаннях самозахоплення земель лісового фонду, сприяння процесам децентралізації управління лісового господарства.
— Зовсім не зайвим буде, — підкреслив доцент кафедри екологічної економіки Національного лісотехнічного університету Ігор Соловій, — якщо до рекомендацій дослухаються у владних структурах. Адже в нас увійшло в практику життя за двома паралельними лініями: ми видаємо науково обгрунтовані висновки, а керуємося часто іншими законами та правилами, далекими від європейських.
Олеся Каспрук, віце-президент товариства «Зелений хрест».