Студентка столичного вузу Даша Осадча в будь-який момент готова пакувати валізу і їхати до Америки на навчання. Мрія дівчини — освоїти професію аніматора. У нашій країні такій спеціальності навчають сумнівні вузи, тому поки Даша одержує базову освіту програміста в одному із кращих технічних вузів країни й паралельно підшукує американський коледж. Кількість українців, які бажають одержати освіту за кордоном, неухильно зростає. І річ не тільки у великій кількості спеціальностей, які пропонують іноземні вузи. Дедалі частіше абітурієнти і їхні батьки, моніторячи цінову політику вітчизняних альма-матер, замислюються над тим, чому б за ці ж гроші або доплативши кілька тисяч не одержати закордонний диплом.
Цього року кількість бажаючих навчатися за кордоном збільшилася на 30%, говорить директор провідного агентства з освіти за рубежем Наталя Тарченко: «Грунтуючись на досвіді агентства й кількості студентів, які звертаються до нас із проханням допомогти вибрати програму, країну навчання, говорить про те, що інтерес до вищої освіти за рубежем тільки підвищується. І це незважаючи на кризу й зниження платоспроможності людей».
Правда, криза таки вносить свої корективи. У часи економічної напасті багато хто вибирає не популярні раніше Швейцарію або Англію, а дешевші Чехію й Польщу. Приміром, Чехія — одна з небагатьох країн Європи, яка пропонує безкоштовне навчання для іноземців у державних вузах. Єдина складність — навчання тільки чеською мовою. Необхідний прожитковий мінімум у країні — 300—400 євро на місяць. У Франції щороку необхідно вносити невеликий адміністративний збір (прожитковий мінімум 500 євро на місяць), у Німеччині вартість навчання становить близько 1000 євро в рік (прожитковий мінімум 670 євро на місяць).
Навчання в Польщі обійдеться в таку ж суму або дешевше, що й освіта в престижних університетах Києва. От тільки, щоб вступити до закордонного вузу, одного бажання замало. Необхідне гарне знання іноземних мов, яке має бути підтверджене сертифікатами мовних курсів. Приміром, щоб вступити до англійського вузу, треба скласти іспит ІELTS, до американського — TOEFL.
— Є дві основні умови. Перша — має бути підтверджений рівень володіння іноземною мовою міжнародним тестом і друга — якщо ви їдете за рубіж на ступінь магістратури, то у вас повинен бути диплом бакалавра. Плюс потрібен певний пакет документів, рекомендаційні листи, мотиваційні есе тощо. Багатьом країнам шкільного навчання недостатньо, тому необхідно пройти ще й курс підготовки за кордоном, — пояснює Наталя Тарченко.
За її словами, близько 80% їдуть на чужину вивчати бізнес-напрями: маркетинг, фінанси, управління персоналом. Але, як правило, це діти забезпечених батьків, оскільки такі спеціальності одні з найдорощих за рубежем. Ще 15% їдуть вивчати право, а останніми роками збільшилася кількість людей, яких цікавить мистецтво, дизайн та мода.
— Більше 80% наших клієнтів потім повертаються до України. Дуже мала частина заздалегідь налаштована на виїзд з метою подальшого проживання й одержання посвідки на проживання в країні навчання. В основному люди звертаються до нас тільки, щоб отримати якісну освіту. Вони розуміють, що це зробить їх конкурентоспроможними тут, дасть їм шанс розвиватися набагато швидше, — відзначає Н. Тарченко.
Щодо працевлаштування випускників закордонних вузів, то, за словами Н. Тарченко, є дві категорії роботодавців: міжнародні компанії й вітчизняні. І для перших, і для других наявність закордонного диплома важлива, але перші, крім того, що добре розбираються в закордонних вузах, завжди дивляться, який саме університет закінчив їхній потенційний працівник. На вітчизняні ж — така «корочка» діє просто магічно: «Для багатьох роботодавців важливий сам факт вашого перебування за рубежем, що робить вас зовсім іншою людиною, із зовсім іншими поглядами на світ».