Напої для «швидкого відновлення сил» під час кризи продаються ще краще. Якщо вірити телерекламі, споживач отримує просто чудодійний засіб (пам’ятаєте: «Ред Булл» надає крила-а-а!»). То чому ж у Франції, Данії та Норвегії «енергетики» заборонено? — змушує замислитися Градусник. ру.

Якось у Франції під час гри помер 17-річний баскетболіст. Як показало розслідування, перед грою юнак осушив чотири банки «Ред Булла», одержавши небезпечну для серця дозу кофеїну. У Норвегії та Данії «Ред Булл» також поза законом, до того ж саме через небезпеку передозування.
То з чого складається «гримуча суміш»? Більшість енергетичних коктейлів — це банальна газована вода з додаванням цукру, кофеїну й різних рослинних речовин. Така сполука покликана забезпечувати додатковий приплив сил. Й організм, справді, отримує необхідну енергію у вигляді глюкози, яка міститься в цукрах і не потребує, на відміну від білків, крохмалю або жирів, тривалого перетравлення. Енергетична цінність таких напоїв у перерахунку на кілокалорії порівнянна з калорійністю молока. Натомість вуглеводи, що містяться в коктейлях, набагато швидше засвоюються.
Крім іншого, в них додають кофеїн або екстракт гуарани, що містить цю само речовину. Молекули кофеїну взаємодіють із нервовими клітинами і зменшують процеси їхнього гальмування. Крім цукрів і стимуляторів у напої додають вітаміни, смакові добавки й рослинні екстракти, наприклад, женьшеню або мате. Мате у свою чергу також містить кофеїн поряд з іншими речовинами, мікроелементами та вітамінами.
Експерти не радять зловживати «енергетиками». Адже навіть якщо вживати їх за інструк
цією виробника — не більше банки на добу, — проблеми все одно можливі. Британське видання Іndependent з посиланням на незалежну асоціацію автомобілістів ІAM розповідає, що приблизно через годину після випитої банки дія тонізуючого напою закінчується й у водіїв, що перебувають за кермом, погіршується швидкість реакції. Тож учасникам дорожнього руху розраховувати на підбадьорливий ефект енергетичних напоїв не слід — це небезпечно для життя.
Журнал The Journal of Amerіcan College Health особливо не рекомендує вживати «енергетики» підліткам. Учені з Університету Буффало (США) підтвердили побоювання педагогів, які стверджують, що такі коктейлі зменшують успішність і формують у школярів асоціальну поведінку.
На противагу сумнівним коктейлям деякі компанії почали виробництво продуктів із розслаблюючим ефектом — приміром, напої з валеріаною. До того ж назва одного з них начебто спеціально підібрана в піку авторам Red Bull («червоний бик») — Slow Cow («повільна корова»).


Фото із сайту www. newsland. ru