Що їдять наші школярі? Хліб з вичерпаним терміном придатності, харчові продукти без супровідних документів стосовно якості, безпеки та інформації про виробника. Такого висновку дійшли фахівці столичного управління з питань захисту прав споживачів під час перевірки їдалень у київських школах. За вересень-жовтень проведено три рейди, проінспектовано 90 навчальних закладів та 12 дитсадків.
За словами начальника Головного управління з питань захисту прав споживачів Києва Сергія Кияниченка, цього разу під час рейдів не знайшли ані заборонених до продажу в шкільних буфетах чіпсів, ані сухариків. Однак на сніданок школярам у ЗОШ №269 представники КП «Шкільне харчування» пропонували прострочений хліб. Співробітники управління знайшли п’ять буханок черствого «Арнаута». Хоча в їдальні виправдовувалися: мовляв, дітям давали інший хліб. На додачу в цьому закладі, як і в ЗОШ №124, на кухні працював персонал, який не мав обов’язкових медичних книжок. Це просто кричущий факт, якщо зважати на хвилю отруєнь, що прокотилася влітку дитячими оздоровчими таборами. У більшості випадків носіями інфекції були працівники харчоблоків, в яких тоді також не знайшли необхідних документів.
Під час перевірки шкільних їдалень побачили, що персонал не підготовлений і не має необхідного робочого одягу. Ще одна проблема: тут часто-густо не дотримуються умов і термінів зберігання продуктів, навіть м’ясо-молочних. Наприклад, у ЗОШ №13 курячі яйця зберігали за кімнатної температури. Мало того, в деяких закладах виявлено продукти, неприйнятні в дитячому харчуванні. Скажімо, замість повноцінного вершкового масла закуповували спред на основі пальмової олії.
До речі, всі навчальні заклади, як і належить, були офіційно повідомлені про перевірку заздалегідь — за 10 днів. Проте, як зауважив Сергій Кияниченко, жоден із них був не здатний виправити порушення. Нині адміністрації шкіл-порушників отримали приписи протягом 30 днів усунути неподобства.
Тим часом батьки щодня відправляють своїх улюблених чад до школи з надією, що після наполегливої розумової праці на них чекатиме в їдальні смачний і корисний обід... Виходить, дарма сподіваються?