«Науково-дослідний Центр Незалежних Споживчих Експертиз «ТЕСТ» оприлюднив результати досліджень якості соковмісних напоїв, представлених на нашому ринку. Цього разу — з яблучним смаком.

Як з’ясувалося, в боротьбі за покупця багато виробників намагаються не афішувати вміст пляшок з яскравими етикетками. Приміром, не хочуть зазначати на упаковці харчові добавки з лякаючим індексом Е, воліючи називати їх у «розшифрованому» вигляді. На таку хитрість пішли виробники всіх напоїв, що брали участь у тестуванні. А на етикетках напоїв «Біола», «Бон Буассон» і «ФруТонус» до того ж не було зазначено вміст соку у відсотках. Але ж від цього залежить класифікація продукту!
Згідно з ДСТУ 4069-2002 є сокові й соковмісні напої. Останні містять від 1 до 9,9 відсотка соку включно. А сокові напої можуть «таїти» в собі від 10 до 40 відсотків соку (але не менш як 10 відсотків).
Найприємніше, що у всіх п’яти протестованих зразках (JAFFA Sprіng Яблуко-ехінацея, Живчик із соком яблука, Біола Яблуко Женьшень, Бон Буассон Яблуко Женьшень, ФруТонус Яблуко-шипшина) натуральний яблучний сік все-таки було знайдено. Шоправда, в різних кількостях.
Уміст консервантів у напоях був у межах норми, а один із зразків не містив їх узагалі. Стабільність цього напою досягнута за рахунок пастеризації й додавання лимонної та аскорбінової кислот. У четвірці інших був бензоат натрію, котрий міститься практично в усіх безалкогольних «шипучках».