У листопаді на ціни споживчого ринку справлятимуть вплив різнополярні чинники — низький рівень платоспроможного попиту населення і девальваційні очікування, зростання бюджетних витрат і сезонне пожвавлення торгівлі, яке виявиться найменшим за останні три—п’ять років. Інфляція послуг переважить товарну інфляцію, а її загальний річний вимір унеможливить зменшення процентних ставок за кредитами.

Бензин (високооктановий) — зростання середніх роздрібних цін на А-95 до 20 копійок на літрі, дизпального — до 25 копійок на літрі.

Я пов’язую висхідний тренд із активізацією імпорту сировини, яка мала місце вже в жовтні. Водночас більший вплив на ціноутворення справлятиме переробка нафти вітчизняними НПЗ і підвищення акцизів на дизпальне (за обмеженого споживання пального це стало найдієвішим захистом від зростання цін на АЗС). Більш помітного зростання не станеться навіть, якщо частину нафтопродуктів дехто з операторів ринку в жовтні приховував до набрання чинності нових акцизних зборів.

Борошно — зростання середніх роздрібних цін на 2—3 відсотки.

Стабільність цін на борошно забезпечать прийнятна пропозиція зерна і продуктів його переробки, а також задовільний рівень регіональних закупівель продзерна, який, на мою думку, не поступатиметься минулорічному. Окрім того, я вважаю, що ціни на борошно не стануть каменем спотикання у підписанні угод на наступний рік між постачальниками та торговельними мережами через цілком пристойний урожай і скорочення загального товарообігу.

Крупи — подешевшання в середньому на 5 відсотків.

Об’єктивна зміна структури споживання, пов’язана, приміром, із закінченням заготівель картоплі, менше впливатиме на цінові пропозиції, аніж платоспроможність покупців, яка перебуває на дуже низькому рівні. Водночас доступнішими крупи стануть з ініціативи торговельних мереж, переробники відпускні ціни знижуватимуть неохоче.

Молоко і молокопродукти — зростання середніх цін на 3—5 відсотків.

Результат, на мій погляд, зумовить незначне пожвавлення попиту. Я виходжу з того, що за 9 місяців зросла реалізація молока на переробку з боку середніх товарних господарств попри те, що їхні закупівельні ціни вищі, ніж у домогосподарств. Це добре, оскільки свідчить про появу в торгівлі молока й молокопродуктів більш високої якості.

 

М’ясо: подорожчання кілограма свинини в середньому на 10 відсотків, Яловичини — на 10 відсотків, курятини — на 10 відсотків.

М’ясо на деяких регіональних ринках (у Чернігові, Полтаві, Сумах тощо) почало дорожчати ще з вересня. Ця тенденція збережеться до самого Різдва на бажанні домогосподарств відшкодувати затрати на відгодівлю домашньої худоби й прагненні торговельних мереж заробити бодай наприкінці року.

Овочі, фрукти — подорожчання в середньому на 8—10 відсотків.

Свіжі овочі та фрукти дорожчатимуть тим швидше, чим ближчими будуть свята. У різних регіонах по-різному. Перенасиченість ринку продукцією обіцятиме продавцям менші виторги, ніж очікувалося, і більше клопотів покупцям із пошуком грошей у сімейних бюджетах.

Цукор — подорожчання кілограма піску до 5,5 гривні.

Я виходжу з того, що підвищення мінімальних цін на цукор майже на 17 відсотків (до 4,5 тис. грн. за т) і буряків — на 17,3 відсотка (до 258 грн. за т) спричинить зростання гуртових цін до 5 тисяч гривень за тонну, що адекватно відгукнеться на масштабі роздрібних цін. А далі — подорожчають кондитерські вироби та безалкогольні напої.

Алкоголь: подорожчання горілки в середньому на 5 відсотків, вина — на 5 відсотків, пива — на 10 відсотків.

Підняття мінімальних роздрібних цін на горілку у вересні (з 14 до 17,96 грн. за 0,5 л) потягло за собою перманентне подорожчання алкогольних напоїв, яке триватиме до кінця року.

ЛІки, медичні послуги — подорожчання в середньому на 15 відсотків.

Я виходжу з того, що фармакологічний ринок лишається недостатньо захищеним з боку Держінспекції з контролю за якістю лікарських засобів і надміру залежний від імпортних надходжень. Водночас я вважаю, що в листопаді ми побачимо різке подорожчання не фармпрепаратів (мораторій на підвищення цін змусить переглядати цінники), а медичних послуг у лікарнях і поліклініках, розцінки на які почали встановлювати органи виконавчої влади.

ТранспортнІ послуги — подорожчання в середньому на 5 відсотків.

Висхідний ціновий тренд забезпечить інерційне подорожчання пасажирських перевезень на автодорожньому та залізничному транспорті (здебільшого приміських сполучень), спричинене зростанням цін на транспорт на початку осені. З цієї самої причини варто очікувати на інерційне подорожчання експедиційних послуг.

 

Житлово-комунальнІ послуги — подорожчання в середньому на 20 відсотків.

Ціни на тепло й гаряче водопостачання зростатимуть до кінця року безвідносно до того, чи пристане уряд на рекомендації МВФ підвищити вартість природного газу для підприємств комунальної енергетики та населення.

Туристичні послуги — подешевшання в середньому на 5 відсотків.

Загальне скорочення попиту на відпочинок поставить у міжсезоння виразну паузу на прибутках галузі, а відтак я прогнозую, що туристичні тури за кордон і на курорти країни стануть більш доступні, але менш затребувані.

 

Офіційний курс — 8,0 гривень.

Як на мене, гривня девальвуватиме через проблеми в банківському секторі та платіжному балансі, а також стійкі інфляційні очікування.