28 жовтня рішенням Президента країна відзначає День визволення від фашистських загарбників. Указ Віктора Ющенка не для тих, хто пройшов війну, адже пам’ятні дати назавжди залишаться в їх серцях, а для тих, хто дізнаватиметься про всі жахи Другої світової з підручників історії. І хоча документ про заснування свята скоріше формальність, це ще один привід ушанувати героїчний подвиг українського народу вже на національному рівні. Саме цього дня рівно 65 років тому було покладено край поневоленню території України німецькими окупантами.
Напередодні 65-ї річниці визволення України від фашистських загарбників на території Адміністрації державної спеціальної служби транспорту пройшов мітинг-реквієм по загиблих солдатах. Війна вимагала самовідданої праці й від машиністів потягів, і від звичайний залізничників, на яких лягала головна відповідальність за справність доріг. Ветеран залізничних військ, полковник у відставці Олексій Новиков згадував: його, 20-літнього курсанта Ленінградського училища військових сполучень, війна застала в таборі під Лугою: «Десь на третій чи четвертий день над нашим табором пролетів німецький літак, це був знак про початок війни».
Олексій Андрійович воював на Північно-Західному, Калінінському, Сталінградському, Південному й Білоруському фронтах: «Серед нас не було розділення на росіян, українців, білорусів, ми всі були громадяни Радянського Союзу й захищали Батьківщину».
Привітав ветеранів-залізничників депутат 3-4 скликань Георгій Корнійович Крючков, що знає про жахи війни не з розмов.
— Я не воював через вік, але пережив окупацію й усе, що було з нею пов’язано, — відзначив він. — Нещодавній указ Президента про заснування Дня визволення від фашистських загарбників — закономірність, але мені не зрозумілі спроби деяких політичних сил применшити подвиг тих, хто відстояв честь, свободу, незалежність нашої держави. Вони зробили велику справу. Їхній подвиг ми повинні зберегти в наших серцях і пишатися ними.
До речі, днями Георгій Корнійович відсвяткував 80-річчя. З ювілеєм його привітав голова Адміністрації державної спеціальної служби транспорту Микола Мальков.
Після мітингу ветерани побували на Лютізькому плацдармі, де їх чекали бойові сто грамів і солдатська каша.