Який стан пам’яток історії і культури, що слід зробити, щоб їх зберегти і змусити працювати на майбутнє? Відповіді на ці та інші питання отримали депутати Волинської облради під час виїзного засідання комісії з питань духовності, культури, релігій, засобів масової інформації, зв’язків з громадськими організаціями та політичними партіями, очолюваної відомим в області журналістом, редактором газети «Сім’я і дім», автором багатьох історичних повістей Іваном Корсаком.
Перша зупинка в місті Устилузі в музеї всесвітньо відомого композитора Ігоря Стравінського. На жаль, як зауважили депутати, музей перебуває у передаварійному стані. Як поінформував присутніх заступник начальника обласного управління культури та туризму, організатор щорічних фестивалів «Ігор Стравінський та Україна» Василь Ворон, приміщення музею потребує негайного ремонту і реставрації. Для цього необхідно підготувати проект на відтворення його первісного вигляду, щоб відвідувачі могли побачити будинок таким, яким його звів сто років тому сам Ігор Стравінський. Кажуть: краще раз побачити, ніж сто разів почути. Тож комісія вирішила рекомендувати при формуванні обласного бюджету на 2010 рік виділити на виготовлення проекту 200 тисяч гривень.
Не менш цікавими були відвідини древнього Володимира-Волинського. Тут депутати оглянули Свято-Успенський собор (1164 р.), у крипті якого покояться тіла володимирських князів, побували на місці давньоруського городища. За пропозицією голови комісії Івана Корсака, депутати вирішили звернутися до міського голови Володимира-Волинського Петра Саганюка встановити в місті меморіальну дошку відомому церковному діячеві України митрополиту Арсенію Річицькому. Була підтримана також пропозиція управління культури та туризму облдержадміністрації щодо дослідження й облаштування древньоруського городища, завершення ексгумації невідомих поховань 1939—1941 років, а також ремонту і музеєфікації колишньої в’язниці, відтворення за проектом інституту «Укрзахідпроектреставрація» в’їзної брами городища.
Наступну зупинку депутати зробили в селі Затурці Локачинського району. Тут вони з інтересом оглянули пам’ятку історії національного значення — садибу Липинських. Готуючись до 125-річчя від дня народження видатного історика та політолога, теоретика-державника В’ячеслава Липинського, 2007 року тут розпочалися ремонтно-реставраційні роботи. Однак виділених з обласного і державного бюджетів коштів не вистачило, щоб провести їх у повному обсязі. Тож роботи потрібно продовжити. Адже проектом передбачено не лише відновлення самого історичного вигляду будинку і парку довкола нього, а й створення в Затурцях міжнародного науково-дослідного, культурно-освітнього, туристично-рекреаційного центру «Садиба Липинських» з музеєм, конференц-залом, бібліотекою, архівом В’ячеслава Липинського (тепер він у Римі), готелем. Порушується питання про віднесення Затурець, з їх 11 пам’ятками місцевого та національного значення, до історичних населених місць України.
Депутати ознайомилися також зі станом пам’яток села Жидичин Ківерцівського району, зокрема з давньою резиденцією Луцьких єпископів та митрополитів, в стінах якої сьогодні розташований чоловічий монастир УПЦ КП.
За підсумками виїзного засідання комісії буде підготовлено проект рішення сесії обласної ради та відповідні звернення депутатів обласної ради до центральних органів влади.

Волинська область.