Навчити членів територіальної громади контролювати видатки з місцевих бюджетів покликаний експеримент, що проводиться у трьох районах Вінниччини.
Доступ до найголовніших фінансових документів можна буде отримати за допомогою так званої електронної моделі, тобто Інтернету, пояснили в громадській організації «Подільський центр прав людини», що є ініціатором експерименту. Його проведення підтримала обласна рада, запропонувавши для участі громади трьох районів — Вінницького (селище Стрижавка), Погребищенського та Хмільницького і міста Хмільник. Найважливіше, чого прагнуть досягти організатори експерименту, — щоб платники податків зрозуміли, що бюджет формується значною мірою з їхніх зароблених коштів. Тому спрямовувати їх необхідно насамперед на найважливіші потреби громади. Якщо члени громади активно вноситимуть пропозиції щодо розподілу грошей, мети експерименту буде досягнуто. «Бюджет територіальної громади має розподілятися так, як це робить мудра сім’я, тоді й буде порядок у домі, а відповідно в територіальній громаді», — каже голова Вінницької облради Григорій Заболотний.
Як витрачають бюджетні кошти громади в сусідній Польщі, учасники експерименту дізналися від Владислава Ваксмундського, члена правління Новотарзького повіту. Гість, зокрема, акцентував увагу на тому, як саме контролюють витрати місцевої казни жителі невеликих сіл і селищ.
— Ми пройшли непростий шлях до відкритості, — наголосив гість. Відрадно дізнатися, що й ви робите те саме. Дуже правильна політика формування бюджету знизу вгору. Тоді села і селища матимуть мотивацію до подальшого розвитку. Не тільки в Польщі — в усьому світі казна села робить погоду в державі.
Результати експерименту, який триватиме протягом усього наступного року, доведуть до кожної територіальної громади області.

Вінницька область.