Водії тернопільських маршруток, працівники аптек та решти громадських закладів наділи захисні маски. За появу на роботі з відкритим обличчям загрожує штраф — 17 гривень. У такий спосіб місцева влада сподівається припинити поширення небезпечного вірусу, від якого, за неофіційними даними, тільки за останні півтора тижні на Тернопіллі померло дев’ятеро хворих.

Міністр охорони здоров’я Василь Князевич учора заявив, що експрес-діагностика не підтвердила смерть цих хворих від грипу AH1/N1. Попередній діагноз — вірусна пневмонія. Панацеї немає, лікування є, наголосив міністр і закликав не займатися самозціленням.
Ховати обличчя людей примушує не так загроза штрафу, як страх підхопити невідому недугу. За останній тиждень по медичну допомогу в місті звернулися більш як 5 тисяч осіб.
Заняття в місцевих школах припинено — вони на канікулах, які продовжать через карантин. Найпопулярнішою літерою в абетці дошкільнят нині стала літера «А»: щоранку на медогляді в садочку лікарі просять показати горлечко.
Від пневмонії протягом доби померли ще двоє молодих людей
Протягом доби від гострої пневмонії на Тернопільщині померли ще двоє молодих людей. Загалом кількість жертв невідомого вірусу (або вірусів) сягнула дев’яти осіб, серед них — молода породілля. В Тернополі та кількох районах області оголошено епідемію. Водночас обласна санітарно-епідеміологічна станція уточнює, що станом на 16-ту годину 27 жовтня в області лабораторно не підтверджено летальних випадків від грипу та гострих вірусних інфекцій.
Який саме вірус чи віруси спричинили високий рівень захворюваності, стане відомо через тиждень-півтора. Для надання консультативної та практичної допомоги з 28 жовтня в області працюють фахівці НДІ епідеміології та інфекційних захворювань імені Л. Громашевського.
...Починалося все, як банальна застуда. До медиків хворі, а це здебільшого люди у розквіті сил, не зверталися, лікувалися самі. Аж коли стало геть погано (в декого хвороба пішла по другому колу), їх доправили до лікарень. У досі здорових людей пневмонія розвивалася надзвичайно стрімко. Незважаючи на зусилля медиків, життя їм урятувати не вдалося. В дуже тяжкому стані (на штучній вентиляції легень) перебуває ще кілька осіб, хворих на пневмонію, в тому числі двоє вагітних. Зросла кількість захворювань на менінгіт. Епідемію гострих респіраторних вірусних інфекцій, окрім обласного центру, оголошено також у Гусятинському, Теребовлянському і Чортківському районах. Хоч у школах тепер канікули, але медики не виключають, що їх доведеться продовжити, адже найбільше хворіють діти віком до 14 років. У Тернополі припинено навчання в деяких вузах та професійних училищах.
Загалом показник захворюваності в обласному центрі зріс до 268 осіб на 10 тисяч населення. Переповнено лікарні, встановлюють додаткові ліжка. На жаль, Тернопільщина — єдина з усіх регіонів не має інфекційної лікарні, а інфекційне відділення лікарні «Швидкої допомоги», яке обслуговує всю область, не в змозі впоратися з епідемічним навантаженням.
У розпал епідемії відключили воду
Оскільки область перша в Україні прийняла удар грипу, місцеві медики звернулися по допомогу до Міністерства охорони здоров’я. Деякі препарати вже надійшли.
Медики просять за найперших ознак хвороби не займатися самолікуванням, не ходити на прийом у поліклініки, а викликати лікаря додому. Дуже важлива рання діагностика.
Наразі невідомо, який саме вірус грипу і чи грипу взагалі спричинив масове захворювання. Ведуться лабораторні дослідження. На думку начальника головного управління охорони здоров’я облдержадміністрації Богдана Ониськова, спалах вірусних захворювань пояснюється міграційними процесами. Мовляв, у Європі та Росії «гуляє» грип, от і навезли наші заробітчани.
Тим часом містом ходять чутки, що винні гори відходів, у яких Тернопіль потопав упродовж двох місяців, однак медики це спростовують. Адже люди хворіють не лише в обласному, а й у районних центрах, де з вивезенням сміття проблем не було. До всього, у розпал епідемії в Тернополі у зв’язку з промиванням водогонів на два дні відключили воду.
 
Тернопільська область.
Фото Вадима Гурняка (УНІАН).