У річницю визволення України від фашистських загарбників Голова Верховної Ради Володимир Литвин відвідав Донеччину.

Під час прес-конференції для журналістів центральних та місцевих засобів масової інформації голова парламенту підкреслив важливість свята: «Через 65 років ми всі повинні захищати нашу пам’ять, пам’ять мільйонів рідних і близьких, які віддали життя в ім’я Перемоги, в ім’я свободи, — зазначив В. Литвин. — Цей день потрібен нам ще й для того, щоб пам’ятати, завдяки чому дісталася нам перемога: завдяки дружбі, єднанню і радянському народу. Про це ніколи не можна забувати. Це була Перемога для всього світу, для Європи, її забезпечила велика країна. Не можна розділити спільну кров, спільні могили, спільну пам’ять. Нам треба зробити все, щоб у нас були нормальні людські стосунки між Україною і Росією та діалог як рівного з рівним».
Під час поїздки Голова Верховної Ради завітав у гості до Героя Радянського Союзу, мешканця села Свободне Волноваського району Івана Литвина. Гвардії рядовий Литвин брав участь у форсуванні Дніпра, визволенні Правобережної України, Нікопольсько-Криворізькій, Одеській та інших операціях. Це єдиний серед живих Героїв Радянського Союзу, який мешкає в Донецькій області. Володимир Литвин навів таку статистику: станом на 1 січня 2009 року в Україні мешкали 121 Герой Радянського Союзу та повний кавалер Орденів Слави. На кінець жовтня у живих залишилися лише 57 героїв. Тому вшанування кожного з них особливо важливе для суспільства.
Голову парламенту вразило, як скромно живе герой війни. Односельці відгукуються про Івана Мироновича як про щедру і мудру людину. Навіть під час зустрічі з Головою Верховної Ради ветеран заговорив не про себе, а про все село — попросив провести у Свободне газ. Володимир Литвин пообіцяв ветерану виконати прохання і висловив сподівання, що побачить Івана Мироновича серед учасників параду до 65-річчя Перемоги наступного року. До речі, за збігом обставин обидва Литвини — й Володимир Михайлович, й Іван Миронович народилися в один день — 29 квітня. А під час розмови з’ясувалося, що батьки дружини Героя Радянського Союзу родом із Новоград-Волинського району Житомирської області, де народився і Голова Верховної Ради України.
Під час робочої поїздки Володимир Литвин також побував у Костянтинівському районі, де оглянув діагностично-реабілітаційний центр, оснащений новою медичною технікою.
На прес-конференції в Донецьку Голова Верховної Ради відповів на запитання, які стосувалися політичної та економічної ситуації й майбутніх президентських виборів. Володимир Литвин припускає, що після них можуть бути призначені дострокові вибори парламенту, але переконаний, що за існуючої виборчої системи якість влади не зміниться. «Я не заперечував би, щоб до президентських виборів був би скасований закон про закриті партійні списки, щоб списки були відкриті, а для місцевих депутатів була би відновлена мажоритарна система, — заявив керівник парламенту. — Тоді країна трохи би ослабила удавку, яку накинули на народ українські олігархи. Органи самоврядування перетворили на кланові гнізда. Це стало дуже вигідним бізнесом. Гадаю, недалеко той період, коли влада переходитиме у спадок». На переконання В. Литвина, в державній системі влади потрібна система стримування і противаг.
Голова парламенту прогнозує, що після президентських виборів відбуватиметься перерозподіл власності та боротьба за ринок землі. Водночас він назвав хибним підхід політтехнологів, які намагаються розділити Україну. «Такий підхід позбавляє нас перспективи і відкидає назад, замість того, щоб вибори стали поштовхом до розвитку. А потім ми заліковуємо рани і розчарування людей. У нас вибори — не змагання ідей, як облаштувати країну. У нас це — технології на знищення опонентів», — підкреслив В. Литвин.
Голова парламенту назвав катастрофічною економічну ситуацію в країні. «Ми не повинні дозволяти ставити економіку під контроль ззовні, — сказав В. Литвин, коментуючи вимоги Міжнародного валютного фонду до України. — Тому що, коли контролюється економіка і ставляться параметри, потрібно говорити про суверенітет держави». На думку Голови Верховної Ради, країні потрібна не сильна рука. А «розумна і відповідальна рука», Президент, легітимність якого не ставилася би під сумнів.

Донецька область.