На позачергову 36-ту сесію Сумської обласної ради депутатів зібрали, передусім, питання фінансового характеру, які протягом засідання були успішно реалізовані.
Щонайперше депутати розглянули зміни до програми економічного та соціального розвитку області на 2009 рік. Ними, зокрема, передбачалося виділення двох мільйонів гривень з обласного бюджету на завершення масштабного будівництва шляхопроводу, який напряму з’єднає лівобережну та правобережну частини обласного центру.
Далі — зміни до обласного бюджету. Йдеться про термінову необхідність здійснення капітального ремонту обласної спеціалізованої психіатричної лікарні №2, розташованої у селі Високе Охтирського району. За словами Володимира Токаря, який відвідав заклад разом із головою Сумської облдержадміністрації Миколою Лавриком, у лікарні дах, мов решето, порослі грибком стіни, повибивані шибки, поламані вікна, навіть матраців на ліжках не вистачає. Тож передбачені в проекті 800 тисяч гривень з коштів вільного залишку, що є на рахунку загального фонду обласного бюджету, хоча й не можуть повністю привести заклад у цивілізований стан, але, принаймні, трохи поліпшать умови для хворих людей.
Після владнання бюджетних питань депутатський корпус перейшов до політичних. Зокрема, ухвалив звернення обласної ради до Президента України та Кабінету Міністрів про скасування урядової постанови, що стосується врегулювання земельних відносин, а саме — позбавлення Державної земельної інспекції та її територіальних органів статусу юридичних осіб.
Під завісу сесії було прийнято ще одне звернення до Президента, Верховної Ради та Кабінету Міністрів стосовно проекту Закону України «Про Державний бюджет на 2010 рік». У ньому, передусім, йдеться про необхідність передбачити в держбюджеті додаткове фінансування місцевим кошикам на захищені статті.


Ірина ВЕРТІКОВА, Владислав ЖМУРКОВ.


Суми.