Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки й оборони рекомендує прийняти за основу проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо носіння форменого одягу, використання знаків розрізнення та символіки. Законопроектом (реестр. №4585), поданим народними депутатами Василем Грицаком, Валерієм Бевзом, Олегом Зарубінським, Миколою Петруком, пропонується заборонити носіння військової форми, форми одягу інших військових формувань та знаків розрізнення і відзнак особами, які не мають на це законних прав.
Автори проекту аргументують необхідність прийняття закону тим, що сьогодні чимало державних та громадянських структур, осередків козацького руху всупереч чинному законодавству використовують форму одягу, її елементи, символіку і знаки розрізнення військовослужбовців військових формувань та працівників органів внутрішніх справ. Народні депутати наголошують, що це призвело до надлишкової мілітаризації суспільства, коли практично всі охоронні агенції, не маючи на це право, носять формений одяг у колористиці «камуфляж» та символіку і знаки розрізнення силових структур. При цьому парламентарії посилаються на численні випадки використання одностроїв під час скоєння злочинних дій, періодичних рейдерських захоплень підприємств групами людей у форменому одязі. Народні депутати звертають увагу на те, що згідно зі статтею 92 Конституції «виключно законами України встановлюються військові звання, дипломатичні ранги та інші спеціальні звання».
Комітет підтримав законопроект, прийняття якого сприятиме запобіганню злочинним діям, пов’язаним із використанням форменого одягу, та випадкам зловживання громадськими особами своїм становищем при використанні звань, погонів, символіки, знаків розрізнення начальницького й рядового складу Збройних сил України та інших військових формувань.