Комітет Верховної Ради з питань науки й освіти рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про внесення змін до статті 15 Закону «Про наукову і науково-технічну діяльність».
На засіданні зазначалося, що в Україні, згідно із Законом «Про наукову і науково-технічну діяльність» діє шість державних академій наук. Зокрема, Національна академія наук та п’ять галузевих академій наук: Українська академія аграрних наук, Академія медичних наук, Академія педагогічних наук, Академія правових наук та Академія мистецтв. Зазначеним законом визначено, що «академії — це державні, але самоврядні організації, діяльність яких забезпечується значними державними фінансовими і майновими ресурсами».
Члени комітету наголосили, що законопроект (реєстр. №4271) урегульовує питання організації нових академій наук, визначає порядок зміни їх складу тощо. Зокрема, законопроектом передбачено, що утворення нових галузевих академій наук, заснованих на державній власності, здійснюється з ініціативи не менш як п’ятдесяти відомих учених, дві третини з яких є академіками Національної академії наук або мають науковий ступінь доктора наук. Нова галузева академія наук набирає чинності після внесення відповідного доповнення до переліку галузевих академій наук та визначення у державному бюджеті окремим рядком коштів, необхідних для забезпечення її діяльності. Рішення про створення нової академії приймає Кабінет Міністрів. При цьому визначаються об’єкти та майно, які включаються до її майнового комплексу, кошти, необхідні для забезпечення діяльності академії, чисельність дійсних членів (академіків) та членів-кореспондентів нової галузевої академії наук.
Також проектом пропонується встановити, що чисельність членів (академіків) та членів-кореспондентів Національної академії наук і галузевих академій наук може бути збільшена Кабінетом Міністрів за поданням відповідної академії наук, погодженим із міністерствами освіти і науки та фінансів з урахуванням можливостей виділення додаткового фінансування з державного бюджету.


Інформаційне управління апарату Верховної Ради.