«Мы свободны. Спасибо за помощь и поддержку!» — таке смс-повідомлення отримав кореспондент «Голосу України» від Василя Будика, військовополоненого, громадянина Грузії, який три місяці провів у підвалах Горлівського міськвідділу міліції. Разом із Василем на волі тепер ще 16 полонених — офіцерів, рядових, а також цивільних.

«Вирушили з Горлівки після 14-ї години у вівторок до Чугуєва. Там на нас чекав «борт», який доставив до Києва на зустріч із Президентом України Петром Порошенком (на знімку). Одразу після визволення найсильнішим бажанням було побачити і обняти дружину. Не думав, що зустріч відбудеться на прийомі в адміністрації Президента, — розповів Василь Будик.

За його словами, обстріли зачепили і будівлю управління міліції, де утримували заручників. «Коли по нас почали бити «Гради», п’ятеро осіб, які працювали на подвір’ї, отримали контузію. На щастя, обійшлося без поранень. По будівлі не поцілило, але в кількох метрах поруч пройшло. Нас перевели до іншого приміщення, а потім визволили».

Як повідомлялося раніше, лідер місцевих сепаратистів Ігор Безлер (прізвисько «Бєс») обіцяв звільнити військовополонених лише в обмін на затриману українськими правоохоронцями жінку. В пресі повідомлялося, що затримана є російською розвідницею. «Бєс» винахідливо шантажував українську сторону: оприлюднював відео з показовим «розстрілом» заручників, обіцяв прив’язати полонених до даху будівлі міського управління міліції, щоб уникнути авіаудару тощо. Останніми днями в місті поширилися чутки про те, що ватажок терористів зник. Але устиг передати погрозу підірвати хімічний концерн «Стирол» і розстріляти всіх заручників у разі штурму міста силами АТО.

Василь Будик не сказав, чи було виконано умову «Бєса» під час обміну полоненими. «Президент України назвав операцію таємною. Дуже важливо, що люди на волі, що збережено життя наших військових. Дуже сильно допомогли журналісти, і умови, в яких нас утримували, — це завдяки громадському розголосу. Я залишаюся в команді Рубана (Володимир Рубан — один із посередників, які ведуть переговори про обмін військовополоненими й заручниками. — Авт.) Збираюся повернутися, щоб працювати на цій лінії. Який урок виніс за ці три місяці? Навіть у полоні є чим зайнятися», — зізнався співрозмовник.

Під час зустрічі з матерями і дружинами визволених військовополонених Президент України зазначив: «Ми боремося за те, щоб були визволені всі українці, які перебувають у заручниках у бандитів і терористів. Попри те, що до хлопців застосовують ці нелюди тортури, наші військові мають дуже міцний дух і з честю витримують випробування». Той факт, що з рідними визволені військові зустрілися вже в адміністрації Президента, голова держави пояснив таємністю спецоперації, де зайвий розголос міг зашкодити. Петро Порошенко повідомив, що в полоні бойовиків перебували 168 заручників. «Відтепер їх чисельність зменшилася на 17».

Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).