Автотраси на Закарпатті розблоковано. Поки що до п’ятниці...
Останні дні деякі села кількох районів Закарпаття охопила хвиля протестів — жінки й матері чоловіків і синів, які підпадають під мобілізацію, вийшли начебто на спонтанні мітинги й перекрили автотраси державного й міжнародного значення. Вимоги: «не пустимо чоловіків на фронт, поки туди не поїдуть правоохоронці та ті, котрі приїхали сюди з Донбасу відсиджуватися».
Підозру в тому, що протести не спонтанні, а кимось організовані, кажуть деякі оглядачі, викликає і те, що майже скрізь простежується однаковий «стиль» та «почерк», і сталося це протягом короткого часу, а подекуди майже одночасно. Щоправда, клубочиться багато чуток про насильницьку мобілізацію, про автобуси, до яких вечорами й ночами кидають юнаків і молодих чоловіків по селах, тощо.
Жінки-протестувальниці, повні розпачу, скаржаться, що протягом тривалого часу до них не прийшов жоден чиновник, їм не роз’яснюють, що до чого. Люди здебільшого не володіють конкретикою, не знають, що буде, а тому неймовірні чутки набирають ще більшої ваги. Безумовно, багато негативу породжує саме брак достовірної й детальної інформації.
Оскільки все це набуло широкого суспільного резонансу, то у вівторок, 29 липня, голова ОДА Валерій Лунченко разом із народним депутатом України Валерієм Пацканом, депутатами місцевих рад, представниками громадських організацій, усіх силових структур, зустрівся з мешканцями сіл Зняцеве, Драгиня та Дубрівка, які перекрили рух на трасі Київ — Чоп. Мітингувальники виступають проти мобілізації. Краяни не хочуть, щоб їхні родичі були відправлені в зону проведення АТО.
Керівник області, повідомляє його прес-служба, вчергове наголосив: наказу про відправлення Закарпатського батальйону територіальної оборони на схід немає, він залишається в області. Передусім відправлятимуть спецпідрозділи.
— Якщо ж буде наказ про відправлення кого-небудь з батальйону на схід, чи це будуть добровольці — щодо кожного випадку буде проведена ретельна перевірка. У разі виявлення незаконних фактів відправлення в зону АТО, я готовий особисто з вами вийти на мітинг, — сказав Валерій Лунченко.
Народний депутат Валерій Пацкан закликав мітингувальників не давати негативних інформаційних приводів для російських телеканалів, адже такі факти, як перекриття траси, ворожі мас-медіа можуть використати для антиукраїнської пропаганди.
У результаті громада цих сіл вирішила припинити мітинг і рух розблокували.
Більше пристрастей, хоча й не менше конкретних вимог пролунало під час спілкування керівника області з мешканцями села Ракошине, які блокували навпроти своїх домівок ту ж трасу Київ — Чоп. Мітингувальники свої вимоги оформили у зверненні до народних депутатів від Закарпаття, очільників регіону і глави держави. Вони вимагають першочергові мобілізаційні заходи проводити щодо осіб, які перебувають на службі у правоохоронних органах та інших силових структурах, ініціювати негайне повернення в Україну військовослужбовців миротворчих контингентів, які перебувають за її межами, негайно відкликати із зони проведення АТО військовослужбовців строкової служби та військовослужбовців-контрактників, які перебувають там більше трьох місяців. Вимагають також узяти на військовий облік тих чоловіків, які приїжджають в область зі східних регіонів. А на час розгляду звернення громада села просить призупинити мобілізаційні заходи на території Ракошинської сільської ради. Голова ж цієї сільради Василь Коштура запевнив, що трасу розблокують до п’ятниці до обіду. Отож чекатимуть реакції на свої пропозиції.
Валерій Лунченко пообіцяв, що разом із Валерієм Пацканом надішле листа з усіма вимогами Президенту України, і запевнив, що нікого примусово не буде відправлено на схід. «Є механізм відправки в зону проведення АТО — повістки приходять військовозобов’язаним, із числа яких буде відібрано, передусім, силовиків, військових, контрактників, — сказав він. — Кожен окремий випадок триматиму на контролі».
А вже увечері в Ужгороді Валерій Лунченко, народний депутат України Валерій Пацкан, перший заступник голови облради Василь Брензович, військовий комісар області Іван Васильцюн, керівники силових структур провели нараду щодо порушуваних питань, на яку запросили голів і депутатів органів місцевого самоврядування, представників мітингувальників та родичів військовозобов’язаних.
Насамперед констатовано, що облвійськкомісаріат і його міськрайонні структури недостатньо інформують населення щодо проведення часткової мобілізації. А облвійськком полковник Іван Васильцюн запевнив: будуть мобілізовані, в першу чергу, ті, які мають військовий досвід. Дано доручення керівникам районних військкоматів спільно із керівниками населених пунктів провести масштабну інформаційну кампанію, щоб роз’яснити населенню всі умови часткової мобілізації.
У свою чергу, В. Лунченко закинув, що перекриття доріг — це початок виборчої кампанії, і що правоохоронці моніторитимуть усіх, хто закликає до заходів, які дестабілізують ситуацію на Закарпатті. А народний депутат Валерій Пацкан навіть прохопився, що знає, звідки у цієї ситуації «ноги ростуть».
 
Закарпатська область.
Точка зору
Народний депутат України Віктор БАЛОГА:
— Отримав унікальне запрошення від очільника Закарпаття виступити політичною масовкою по втихомирюванню розлючених солдатських матерів, які другий день перекривають дороги і пікетують військкомати.
По-перше, ініціатор дещо помилився адресою. Хочу трохи освіжити ці молоді, недосвідчені голови — за додаткову мобілізацію не голосував і був одним із небагатьох, хто не побоявся про це публічно заявити. І я попереджав, що будуть бунти. По-друге, я на боці тих людей, чиїх дітей збираються мобілізувати. Ці люди знають мою позицію: поки в країні є десятки тисяч досвідчених військовослужбовців і правоохоронців, ми не маємо права відправляти на фронт жодного «салабона». По-третє, якщо «губернатор» не може вирішити питання і боїться сам на сам говорити з жінками і дітьми, то це його особисті проблеми, як чиновника і як чоловіка. Якщо ці труднощі йому не під силу, то як чиновник він має піти у відставку.
 
ДО РЕЧІ
Російські спецслужби працюють на дискредитацію нашої мобілізації
Про це в телеефірі заявив радник міністра оборони України Олександр Данилюк. «Основною проблемою є спроба російських спецслужб зірвати мобілізаційну кампанію. Не таємниця, що останні два тижні нагніталася істерика навколо ситуації в зоні АТО, у першу чергу про стан тих підрозділів, які тримають лінію фронту на кордоні. Звичайно, там ситуація складна, але її гіперболізованість не відповідає дійсності», — сказав він.
За словами радника міністра оборони, крім спроб дискредитувати оголошену мобілізацію, свою роль відіграє людський страх через нерозуміння самого її механізму. Данилюк пояснив, що призовна кампанія в нинішніх умовах торкнеться тих, хто перебуває в підрозділах бойового забезпечення. «Тобто лише кожен четвертий поїде воювати», — зазначив радник міністра.