Норма: Наказ Міністерства праці та соціальної політики України «Про встановлення середньої вартості путівки для виплати грошової компенсації замість санаторно-курортного лікування» від 5 березня 2008 року. Цим наказом було встановлено середню вартість путівки для виплати грошової компенсації замість санаторно-курортного лікування у розмірі 250 гривень.
Що це означає? Відповідно до законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про жертви нацистських переслідувань» та «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні» визначені в них особи мають право на безкоштовне санаторно-курортне лікування або на отримання грошової компенсації в разі його неотримання. Виплата грошової компенсації здійснюється відповідно до «Порядку виплати грошової компенсації вартості санаторно-курортного лікування деяким категоріям громадян». Відповідно до цього порядку виплата компенсації замість санаторно-курортної путівки здійснюється: інвалідам війни та інвалідам, які були в’язнями концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання в період Великої Вітчизняної війни, були насильно вивезені на примусові роботи, є дітьми партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з нацистським режимом у тилу ворога, яких у зв’язку з патріотичною діяльністю їх батьків було піддано репресіям, фізичним розправам, гонінням. Зокрема, ці особи можуть отримати грошову компенсацію у випадку неотримання такої путівки.
Якщо зазначені особи протягом двох років не одержували безоплатних санаторно-курортних путівок, незалежно від наявності медичного висновку про необхідність санаторно-курортного лікування або медичних протипоказань, вони можуть отримати грошову компенсацію, виплата якої здійснюється за місцем їх обліку один раз на два роки з дня звернення із заявою про виділення путівки або виплату грошової компенсації за бажанням. Грошова компенсація особам, які перебувають на обліку в органах праці та соціального захисту населення або Пенсійного фонду як одержувачі пенсій чи державної соціальної допомоги, призначеної замість пенсії, виплачується управліннями праці та соціального захисту населення районних, районних у містах Києві та Севастополі держадміністрацій.
Розміри компенсацій будуть такі: інвалідам І і ІІ групи — 100 відсотків середньої вартості путівки (тобто 250 гривень), інвалідам ІІІ групи — 75 відсотків середньої вартості путівки (187 гривень 50 копійок).
Також законодавство передбачає компенсацію самостійного санаторно-курортного лікування учасникам бойових дій, учасникам війни, особам, на яких поширюється дія законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про жертви нацистських переслідувань» (крім інвалідів війни, яким виплачується компенсація) та ветеранам праці. Виплата здійснюється за їх бажанням у розмірі вартості самостійного санаторно-курортного лікування, але не більше ніж середня вартість санаторно-курортної путівки, знову ж таки 250 гривень.