З початку року за ознаками корупції на Кіровоградщині порушено 48 кримінальних справ, 42 справи розслідувано у повному обсязі та направлено до суду.
Кілька історій набули особливого розголосу. Йдеться про державних службовців, які за своїми посадовими обов’язками радше мали б дбати про дотримання присяги, чинного законодавства, фінансової дисципліни тощо. Натомість головний спеціаліст Пенсійного фонду України у Кіровограді привласнила з бюджету протягом 2003—2008 рр. 50 тис. грн., начальник фінансової частини Кіровоградського МВ УМВС України в області привласнила 22 тис. грн., начальник одного із районних відділів земельних ресурсів незаконно переоформив (шляхом службового підроблення) у приватну власність земельну ділянку площею 43 га вартістю 480 тис. грн., оперуповноважений відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків УМВС в області одержав 300 доларів хабара...
Прокуратура Олександрії направила також до суду кримінальну справу за обвинуваченням адвоката, який підбурював дати хабар в сумі 30 тис. доларів США службовим особам управління державного земельного кадастру в м. Києві. Ті мали посприяти у видачі обмінної картки про присвоєння кадастрового номеру на земельну ділянку у Києві та отримання її в оренду.
Закінчилося розслідування кримінальної справи за обвинуваченням ліквідатора ДВАТ «Вузол виробничо-технологічного зв’язку» ДП ДХК «Олександріявугілля» за фактом одержання хабара в розмірі 20 тисяч доларів США та 10 тисяч гривень. Гроші він отримав від приватного підприємця за сприяння в реалізації майна підприємства і набуття останнім права власності. За цією ж справою проходить арбітражний керуючий, який вимагав 30 тис. доларів США від заступника директора одного із товариств за сприяння в проведенні процедури санації.
А от слідство щодо начальника Світловодської об’єднаної державної податкової інспекції за фактом одержання 10 тис. грн. хабара від приватного підприємця за безпідставне визнання його банкрутом ще триває.
Не обійшлося і без групових зловживань. Прокуратурою області завершується розслідування кримінальної справи за фактом хабарництва та корупції за участі працівників одного із правоохоронних органів області, які, зловживаючи владою, вчинили пособництво в одержанні хабара в сумі 190 тис. доларів США та 120 тис. грн.
До речі. Суми викритих хабарів зростають. З початку року корупціонери одержали 202 тис. грн. та 244,2 тис. доларів США (за весь 2008 рік 81 тис. грн. та 19 тис. доларів США), при цьому максимальний розмір хабара становив 120 тис. грн. та 190 тис. доларів США.
Кіровоградська область.