Йдеться про отруєння грибами
З початку жовтня отруїлися грибами четверо кіровоградців. 16-річного хлопця госпіталізовано до Кіровоградської дитячої обласної лікарні. З подібним діагнозом до відділення інтенсивної терапії доставлено 35-річну матір юнака та ще 35-річного чоловіка і 55-річну жінку. Стан хлопця оцінювався як тяжкий, дорослих — середнього ступеня важкості...
Потім до інфекційного відділення центральної міської лікарні Кіровограда з підозрою на отруєння грибами госпіталізовано двох людей (1940 та 1961 р. н.). Стан хворих — середнього ступеня важкості...
А до обласної лікарні з підозрою на отруєння грибами потрапили п’ятеро осіб, віком від 28 до 78 років. Їх було госпіталізовано до відділення інтенсивної терапії. Як повідомив тоді завідувач відділення інтенсивної терапії Олександр Агапєєв, сумнівів у тому, що це дійсно отруєння грибами, немає. Але з’ясувати, якими саме грибами вони отруїлися, можна буде лише протягом чотирьох днів спостереження за хворими. Найбільш вірогідно, що це бліда поганка. На той час стан хворих був тяжкий, але стабільний...
Як розповіла «Голосу України» начальник Центру громадських зв’язків Головного управління МНС Наталя Чернавіна, жінка з села Шляхового Новоархангельського району відкрила на вечерю для себе і двох дітей півлітрову баночку консервованих грибів. Покликала у гості ще й сусідку з дитиною, пізніше до них приєдналося ще двоє односельчан. Усі з задоволенням скуштували маринованих грибочків, і всі семеро дружно... потрапили до лікарні. Коли лікарі запитали в потерпілої, які гриби вона збирала, то отримали вражаючу відповідь: «Не знаю, якісь біленькі, зверху слизенькі».
Трагічний випадок у Кіровограді стався кількома днями пізніше. Через одного горе-грибника (нині вже покійного), який був абсолютно впевнений, що назбирав шампіньйонів, на лікарняних ліжках опинилося ще семеро людей, троє з яких уже померли. За життя ще чотирьох борються лікарі з інтенсивної терапії обласної і дитячої лікарень. За словами завідувача відділення інтенсивної терапії Олександра Агапєєва, має місце типовий випадок отруєння блідою поганкою — одне з найтяжчих грибних отруєнь.
На сьогодні уже можна навести певну статистику. Сумну... На Кіровоградщині за два тижні грибами отруїлися більше двадцяти чоловік, серед яких троє дітей. З початку року — 22. Померло четверо. Крім названих, 32-річна мешканка Кіровограда померла раніше.
Загалом за сезон на Кіровоградщині у різні роки траплялася різна кількість випадків отруєнь грибами. І по кілька десятків. Для прикладу, у 2005 році на Кіровоградщині було зареєстровано 18 випадків отруєнь грибами з кількістю потерпілих — 34 особи, в тому числі шестеро дітей. Але тоді смертність все-таки була нижчою. Те, що відбувається цього року, не йде ні в яке порівняння з багатьма попередніми роками. До жовтня суха осінь стримувала грибні «пристрасті», тож поки що кількість отруєних 22. Але погода змінилася, і тисячі любителів тихого полювання вийшли на промисел... Хочеться вірити, що для них все обійдеться благополучно. Однак кількість смертей жахає.
Факт. За даними департаменту сан-епіднагляду МОЗ України протягом останніх років Кіровоградська область займає одне із перших місць в Україні за кількістю випадків отруєнь неїстівними грибами.
За словами головного державного санітарного лікаря Кіровоградської області Федора Чорного, основними причинами отруєнь грибами є незнання населенням видової приналежності грибів та соціальний фактор. Ще одна з основних причин — вживання грибів саме домашнього приготування та консервування.
Вартість ліків для одного дня лікування грибного отруєння становить близько 1000 гривень. Однак найстрашніше те, що навіть за найбільші гроші вже ніхто не може гарантувати, що хворий одужає.
А вживаючи бліду поганку, людина прирікає себе (а часто — й рідних та близьких) на поступову, повільну, страшну смерть. Уражені отрутою всі системи організму, в тому числі нирки й печінка, які відповідають за виведення шлаків і отрут, в більшості випадків не можуть подолати її токсичну дію, що й призводить до летальних наслідків. Перші  ознаки отруєння — нудота, блювота, кривавий пронос. Пізніше, після відчуття певного дискомфорту, виникає різкий біль у животі, сильна блювота, інтенсивна спрага, синюшність кінцівок, а також пожовтіння очей і шкіри, як наслідок ураження печінки. Постраждалий залишається притомним майже до кінця, з короткими інтервалами втрати свідомості. Потім... кома і смерть.
Кіровоградці збирають гриби в основному біля тепличного господарства «Тюльпан», на Новомиколаївці, біля аеропорту та... в будь-якому іншому місці, де побачили. Проте, «у природних умовах на Кіровоградщині нормальних грибів зараз немає, тільки отруйні... в тому числі — поганки», — заявляють фахівці лікарень і санепідемстацій на всіх заходах усіма доступними методами. Та поки що почути їх захотіли не всі. Поряд з тими, хто не може відмовитися від грибів через свої гурманські пристрасті, є частина населення (переважно це багаточисельні або неблагополучні родини) для яких, як для стародавніх племен, гриби стали мало не основною їжею. Одним придбавати гриби у магазині не цікаво (вирощені на спеціалізованих підприємствах вони все ж значно безпечніші, принаймні — не отруйні для людини), іншим це зробити немає за що. На жаль, і той мотив, що це — хобі, задоволення від спілкування з природою, і той, що вдома немає чого більше їсти, закінчуються однаково — непоправною шкодою для здоров’ю. Або й втратою життя.
Отруйна географія. Крім Кіровоградщини, зафіксовані смертельні випадки отруєння грибами і в Запоріжжі. Там чоловік і жінка — 28 і 23 років — у важкому стані були госпіталізовані до реанімації міської лікарні №5 і через кілька днів померли. За словами заступника головного лікаря Юрія Бабенка, померлі збирали гриби на о. Хортиця, ймовірно, на грибах вони не зналися.
Ще кілька десятків людей отруїлися грибами на Дніпропетровщині.