Сьогодні в Донецьку відбудеться дуже цікавий матч — чвертьфінал Кубка країни: «Шахтар» — «Динамо». А позавчора динамівці на своїй базі в Кончі-Заспі приймали журналістів. За традицією, прес-конференцію провів наставник чемпіона Валерій Газзаєв (на знімку).
— Психологічний стан усіх гравців відмінний, — сказав він. — Де в кого невеликі травми після гри в Днепропетровську, але решта почуваються нормально.
— Прокоментуйте, будь ласка, епізод з Нінковичем на «Дніпро-Арені» минулої суботи...
— Я вже висловлювався з цього приводу. Але, якщо треба, повторю. Либонь, потрібно було зламати Нінковичу ногу, щоб вилучити гравця. Це була жорстока гра. Мілош чудом залишився неуошкоджений, хоча в нього є синці, дуже сильно забите місце, нога геть посиніла — він зазнав дуже болючого удару. Тому вважаю, що рефері прийняв абсолютно справедливе рішення.
Журналісти розповіли Валерію Георгійовичу, що кубковий матч «Шахтаря» з «Динамо» судитиме Сіренко з Сімферополя. На що тренер сказав:
— Мене це не цікавить жодним чином.
— А як здоров’я Мілевського і Шовковського?
— Шовковський не відновився, а вчора зазнав повторного ушкодження. Стосовно Мілевського, то його стан помітно поліпшується. Сподіваюся, що він зможе зіграти в Донецьку. Але не менш важливо, щоб він у повній готовності підійшов до відповідального матчу з «Інтером».
— Те, що «Шахтар» у кожному матчі на «Донбас Арені» забиває по чотири м’ячі, вас не тривожить?
— Аж ніяк.
— Для вас це перша зустріч із «Шахтарем» на посаді тренера «Динамо». Напевно, переживаєте якісь особливі почуття?
— Ніяких особливих почуттів немає. Адже таких матчів у Росії я провів безліч — із «Спартаком», «Локомотивом», «Зенітом»... Звичайно, вони викликають підвищений інтерес, відрізняються дуже великою напругою, високим настроем.
— Істерія після матчу з «Дніпром» не позначиться на психологічному стані динамівців?
— Не думаю. Все це лише емоції.
— Наскільки важко вам було після того поєдинку перебувати в такому недоброзичливому оточенні?
— Звичайно, було дуже неприємно. На прес-конференції потрібно слухати тренерів, які діляться думками про гру, а не висловлювати свої емоції. А так, загалом, нормальна ситуація.
— Скільки вболівальників, стільки думок. Напевно, не завжди треба до них прислухатися?
— Вони говорять, керуючись емоціями. А що стосується матчу з «Дніпром», то ще раз скажу: видалення було стовідсотковим. Відносно пенальті — суддя був поруч, і він прийняв саме таке рішення. Міг призначити пенальті, міг не призначити — це його рішення.
— Ви, напевно, відчуваєте, що «Шахтар» — найпринциповіший суперник для «Динамо»
— Не відчуваю.
— Гаразд, а що загалом можете сказати про нього?
— Команда дуже гарна, хороший тренер, чудова інфраструктура, і ми готуємося до серйозної гри.
— Ви тренуєте пенальті?
— Ми ніколи цього не робимо й не робитимемо.
— Ви вже уявляєте собі тактичний план на гру з «Шахтарем»?
— Маємо трохи часу. Треба уточнити стан наших гравців: хтось травмувався, комусь необхідний відпочинок.
— У нинішньому розіграші Кубка вперше 1/4 фіналу складається з одного матчу. Чи справедливо це?
— Якщо вже прийняли таке рішення, то треба грати. Хоча я вважаю, що такі протистояння повинні складатися з двох зустрічей. Але ми повинні підкорятися закону. А де грати — на виїзді чи вдома, гадаю, жодних питань не повинно виникати.
— Які в «Динамо» переваги перед «Шахтарем»?
— Складно сказати. На теоретичному занятті, де обговорюватиметься тактичний план, ми неодмінно про це скажемо футболістам. А ви дивитиметеся.
— Ваша команда бореться у трьох турнірах. Який із них для вас пріоритетний?
— Перед таким амбіційним клубом із славними традиціями, як «Динамо» Київ, завжди стоять лише високі завдання.
— Перше коло чемпіонату наближається до кінця. Яке ваше враження про цей турнір?
— Дуже гарні команди й серйозний чемпіонат. Особливо хочу виділити «Дніпро», «Металіст», «Шахтар». Наявні 5—6 клубів дуже пристойного рівня. Так само й у Росії. Не можуть усі клуби боротися за першість. Але в кожному чемпіонаті треба оцінювати середній рівень. Те, що в минулому сезоні «Динамо» дійшло до 1/2 фіналу Кубка УЄФА, а «Шахтар» його виграв, багато про що свідчить. Скажімо, що середній рівень футболу в країні виріс.
— На прохання зіставити чемпіонати України й Росії зараз ви відповіли б інакше, ніж до початку сезону?
— Треба бути об’єктивним — у Росії є команди сильніші. Але це нормальне явище, адже й середній рівень там досить високий. У Росії за чемпіонство борються 5—6 клубів, в Україні особняком стоять два. Вони досить добре відомі в Європі, приносять багато очок до коефіцієнту УЄФА. Також є команди, котрі ставлять завдання потрапити до Ліги Європи. Та їхнє потрапляння туди, на жаль, обертається мінусом очок для країни. Отож, щоб виходити на європейську арену й домагатися там результатів, треба добре готуватися. Адже такі виступи — свідчення рівня національного чемпіонату. Якщо команди вилітають у першому турі, це, погодьтеся, не є добре.
— Чи потрібний в Україні ліміт легіонерів і яким він має бути?
— Якщо хочуть, щоб команда грала на високому рівні, то легіонери повинні бути, причому теж досить високого рівня. Але пріоритет, звичайно, треба віддавати місцевим вихованцям. Напевно, це найправильніший шлях. Будь-який тренер повинен, насамперед, залучати вихованців місцевого футболу й тільки потім доукомплектовувати команду іноземцями. Нам доводиться протистояти збірними — міжконтинентальними й національними. Дуже складно витримувати таку конкуренцію. Взяти хоча б ті клуби, з якими ми граємо в Лізі чемпіонів, — «Інтер» і «Барселону». Для того, щоб на рівних конкурувати з ними, обов’язково потрібні легіонери, але в жодному разі не в такій кількості, як сьогодні. Зараз у нас є дуже багато молодих талановитих гравців, і ми їх обов’язково будемо підтягувати й давати їм шанс для зростання. Чудово, що сьогодні заявили про себе Хачериді і Ярмоленко. До них додамо Гармаша. Це росте гарний юний футболіст.
— Але є ще й Петров, і Коркишко. Чи значить це, що під вашу концепцію Гармаш підходить більше?
— І Петров підходить, і Коркишко. Цих молоих виконавців ми перевели з другої команди до дублюючого складу. А взимку вони готуватимуться з нами й претендуватимуть на місце в основному складі. Вони талановиті, але їм іще багато чого потрібно доводити.
— На продовження теми легіонерів. Напередодні трансферного періоду чи має ваша селекційна служба конкретні завдання?
— Має. Але це не буде масштабна закупівля. Одну—дві позиції ми зміцнимо.
— У зв’язку з підготовкою національної збірної ФФУ запропонувала перенести 13-й тур чемпіонату країни на весну. Яке ваше ставлення до такої пропозиції?
— Винятково позитивне. Від стикових матчів залежатиме доля національної збірної — потрапляє вона на чемпіонат світу чи ні. Якщо не потрапить, то це буде мінус українському футболу. Тому ми повинні зробити все можливе, щоб гравці якнайкраще підготувалися до цих двох відбірних матчів. Я тільки за перенесення. Якщо мене пам’ять не зраджує, те саме зробили у Франції...
 
Фото прес-служби ФК «Динамо» (Київ).